Als de horeca dadelijk op 1 juni weer open gaat, moeten horecamedewerkers op anderhalve meter afstand de bestelling opnemen, serveren en opruimen. Dat staat in de landelijke coronarichtlijnen van de Koninklijke Horeca Nederland. Dit meldt RTV Noord.





RTL Nieuws kreeg de richtlijnen onder ogen.


Je mag een restaurant of café bovendien niet spontaan binnenlopen: een reservering vooraf is verplicht. Daarna mag je maximaal met vier mensen aan een tafeltje zitten of aan de bar zitten of staan, al wordt er een uitzondering gemaakt voor grotere gezinnen. Na elke groep klanten moet het personeel de tafels, stoelen en menukaarten grondig schoonmaken.


 


Vragen voordat je naar binnen mag


Voordat je een kroeg of eettentje binnenloopt, moet je niet alleen je handen hebben gewassen, maar is het personeel ook verplicht een reeks vragen te stellen:


- Heb je de afgelopen 24 uur last gehad van hoesten, neusverkoudheid, koorts vanaf 38 graden of benauwdheidsklachten?


- Heb je op dit moment een huisgenoot met koorts en/of benauwdheidsklachten?


- Heb je het nieuwe coronavirus gehad en is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld (in een lab)?


- Heb je een huisgenoot/gezinslid met het nieuwe coronavirus en heb je in de afgelopen 14 dagen contact met hem/haar gehad terwijl hij of zij nog klachten had?


- Ben je in thuisisolatie omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld?


 


Als één van die vragen met ja wordt beantwoord, mag die persoon het restaurant of het café niet in.


Foto Pexels