De Drentse huisartsen pakken de normale huisartsenzorg weer op. Die zorg was beperkt, omdat de artsen rekening hielden met een toestroom van coronapatiënten. Nu blijkt dat het aantal coronapatiënten beperkt is gebleven in het Noorden kunnen de artsen de normale praktijk weer draaien, meldt de Drentse Huisartsen Vereniging.

Alle Drentse huisartsen werken op dezelfde manier en zorgen ervoor dat patiënten met coronaklachten niet tegelijkertijd met patiënten met andere klachten in de huisartsenpraktijk komen. Ook op de huisartsenposten blijven de coronapatiënten gescheiden van patiënten met andere klachten.

Minder druk
De huisartsen hebben gemerkt dat dat patiënten aarzelen om aan de bel te trekken. "Mensen willen ons niet lastig vallen met hun klachten, omdat we het druk hebben met beoordelen van coronapatiënten. Maar we zijn er voor al onze patiënten, alleen soms op een andere manier dan ze gewend zijn", zegt huisarts Taco Eisenga uit Erica.

Soms houden de huisartsen nog wel een andere manier van werken aan, bijvoorbeeld via een telefonisch consult of via beeldbellen. De artsen dragen ook beschermende kleding, zoals een mondkapje of handschoenen. Wie klachten heeft, moet ook eerst bellen. De huisarts kijkt samen met de praktijkondersteuner hoe patiënten geholpen kunnen worden.

De tijd die de huisartsen uittrekken per patiënt is verlengd. Alle Drentse huisartsenpraktijken zorgen voor ruimte tussen afspraken en houden er rekening mee dat er niet teveel patiënten tegelijk in de wachtkamer zitten. Tekst
RTV Drenthe