Het bekendste beeldje van Ot en Sien staat natuurlijk op de Brink in Roden. Maar niet alleen Roden heeft een Ot en Sien. In Nederland zijn nog veel meer beelden te vinden. De komende tijd zet het Scheepstra Kabinet elke keer een ander beeld in de schijnwerpers. Maar we beginnen toch maar met ons eigen beeldje. Deze keer blijven we dus in Roden maar binnenkort reist u met ons mee naar onder andere Den Haag, Dordrecht, Hilversum, Groningen, Alkmaar, Kuinre, Leerdam, Zeist om ten slotte in deel 14 uit te komen in Jakarta…


 


Aan de Brink van Roden staat sinds 1969 een kalkzandstenen beeld van Ot en Sien. De beeldhouwster, Suzanna Catharina (Suze) Boschma-Berkhout, heeft zich hierbij laten inspireren door de tekeningen in de leesboekjes, gemaakt door Cornelis Jetses.Vroeger werden er replica’s van dit beeldje verkocht. Helaas worden ze momenteel niet meer geproduceerd. Uiteraard heeft het Scheepstra Kabinet getracht ze weer op de markt te krijgen maar dan zouden er gelijk tienduizend besteld moeten worden en dat is helaas niet haalbaar. Er zijn nog wel andere beeldjes op de markt gekomen. Deze zijn wel verkrijgbaar in het winkeltje van het Scheepstra Kabinet.


 


Suze Boschma-Berkhout was een Nederlands beeldhouwster. Ze werd in 1922 geboren op West-Java (Indonesië). Aanvankelijk werd ze opgeleid als kraamverzorgster, maar na de Tweede Wereldoorlog volgde ze een opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam. Ze genoot bekendheid door haar vele figuratieve beelden, die op tal van plaatsen in Nederland verwijzen naar historische of literaire personages. De bekendste beelden van haar zijn van Bartje in Assen (1954), Afke’s tiental in Warga (1970), Anton Wachter in Harlingen (1973), Mata Hari in Leeuwarden (1976) en Rembrandt en Saskia in Sint Annaparochie (1989) 


 


Overigens was niet iedereen enthousiast over het beeldje in Roden. De zoon van Hindericus was in 1969 niet aanwezig bij de onthulling van het Ot en Sien-beeldje. „Dit vind ik Ot niet’’, zei de tachtigjarige heer Scheepstra. „Het is een soort nozempje met een hele grote pet. Volgens mij had Ot een heel klein petje op’’.


 


Mocht u zin hebben gekregen om Ot en Sien te bezoeken in Roden dan volgen hier de gegevens: Locatie N.B. 53°8'8" - O.L. 6°25'59". 


 


De bijgevoegde foto’s zijn van het Scheepstra Kabinet


Tekst: Diana Brink