Voor het eerste deze winter is er een storm op komst. Nog niet vrijdag of zaterdag, maar zondag als een lagedrukgebied met de naam Ciara ten noorden van Schotland langs naar het zuiden van Noorwegen schiet. In de loop van zondag brengt Ciara bij ons niet alleen regen, maar ook storm en zware windstoten die zelfs landinwaarts snelheden van dik boven 100 kilometer per uur kunnen bereiken. Dat zijn snelheden waarmee de wind flink wat schade kan aanrichten. Vooral zondagavond lijkt het een tijdje bijzonder slecht weer te worden en kunnen gevaarlijke omstandigheden optreden.
In dit verhaal zetten we de belangrijkste informatie rond de naderende storm even op een rij, zodat iedereen goed voorbereid het weekend in kan gaan. Wat moeten we allemaal weten van Ciara?

Wordt het zondag een zware storm?
Als we puur naar de gemiddelde windsterkte kijken, komen we aan zee overdag waarschijnlijk op een windkracht 9 uit. Dat is een storm, uit zuidelijke tot zuidwestelijke richting. In het Waddengebied zou het later in de middag af en toe tot een windkracht 10 kunnen komen, een zware storm. Opvallender en gevaarlijker zijn de windstoten, de uithalen van de wind die worden verwacht. Overdag kunnen deze windstoten in Noord-Holland, Friesland, delen van Groningen, het Waddengebied en op het noordelijke deel van het IJsselmeer al snelheden van ongeveer 120 kilometer per uur bereiken. In het binnenland worden dan windvlagen van 90 of 100 kilometer per uur verwacht.

Wanneer valt het hoogtepunt van de storm?
Het hoogtepunt van de storm valt zondagavond tussen 19 en 24 uur, als vanuit het noordwesten het koufront van Ciara passeert. Dit koufront lijkt erg actief te zijn en als een gebied met intensieve regen te passeren. Sommige modelberekeningen komen op deze lijn ook met onweer en hagel. Op het moment dat de buien passeren, kan de wind enorm uithalen. Omdat het ook in de luchtlagen hoog boven Nederland op dat moment bijzonder hard waait (op 600 meter hoogte boven ons staat een orkaan met gemiddelde windsnelheden van rond 125 km/u), zijn zelfs boven land windvlagen met snelheden tot ver boven 100 kilometer per uur mogelijk. Vlagen van 110 kilometer per uur heb je in dat geval zomaar, terwijl het niet uitgesloten is dat heel lokaal ook windvlagen met snelheden tot 120 of in het meest extreme geval 130 kilometer per uur voorkomen.

Wordt er schade verwacht?
Mocht het zondag inderdaad zo hard gaan waaien als nu wordt berekend, dan kan schade bijna niet uitblijven. Windvlagen van meer dan 100 kilometer per uur zijn in staat om bomen te ontwortelen en schade aan te richten aan huizen en daken. Verder kunnen verkeersborden, verkeerslichten en andere windgevoelige zaken last van de wind krijgen. Het is zaak de dingen die windgevoelig zijn goed vast te zetten. In de bossen is de kans op het omwaaien van bomen vrij groot, temeer omdat er de laatste maanden veel regen is gevallen. De bomen staan daardoor wat losser in de grond dan normaal en zijn daarmee gevoeliger voor storm. Voor het verkeer lijkt de avond een slechte periode om nog op pad te zijn. Overlast voor de treinen en vliegtuigen ligt ook voor de hand, door de verwachte hoge windsnelheden. Het beste is het om zondagavond thuis te zijn en te blijven.
Bron: weer.nl/archieffoto