Museum Havezate Mensinge in Roden staat op zondagmiddag 9 februari in het teken van antiek en erfstukken tijdens de restauratorendag. Vele bekende restauratoren uit het noorden van het land komen dan naar de havezate om uitleg te geven over de historische waarde van antiek, schilderijen en andere goederen die vrijkomen tijdens erfenissen. Ook de bekende taxateur Geert Ziengs van Veilinghuis Methusalem is deze keer aanwezig. Bezoekers kunnen zelf goederen meenemen om deze te laten taxeren.

De restauratorendag is inmiddels een goede traditie geworden op Mensinge. De stijlvolle historische havezate als middelpunt van vakmanschap van uiteenlopende restauratoren. Allen zijn leden van de Restauratoren Vereniging Noord en zij dienen te voldoen aan strenge eisen die worden gesteld aan restaurateurs van antiek. Bij de Restauratoren Vereniging wordt door restauratoren uit Groningen, Friesland en Drenthe sinds 1994 kennis en ambacht gebundeld. De vereniging telt zo’n veertig leden met ieder een eigen specialisatie. Alle leden hebben bewezen deskundig te zijn op hun vakgebied, ze hebben de juiste gereedschappen en materialen en kennis van zaken. Er komen meester-ambachtslieden op het gebied van o.a. meubilair, goud- en zilverwerk, verftechnieken, porselein en aardewerk, poppen, geweren en metalen objecten naar de havezate.

Erfenis
Op het ogenblik komt veel antiek vrij, o.a. via erfenissen van ouders, ooms en tantes. Vaak weten de nieuwe eigenaren niet of het een waardevol stuk is of niet. Het gebeurt ook nogal eens dat er iets aan het erfstuk mankeert en dan is de vraag vaak: is het de moeite (en het geld) waard om dit te laten repareren of op te knappen? Bij deze vragen is het oordeel van de taxateur natuurlijk van groot belang. ‘Wij zijn er trots op dat we tijdens de restauratorendag Geert Ziengs in ons midden hebben’, zegt directeur Mara Bosboom van museum havezate Mensinge. ‘De heer Ziengs staat bekend om zijn gedegen kennis en grote ervaring op het gebied van porselein, meubilair, schilderijen, klokken en curiosa. Hij schreef jarenlang artikelen over erfstukken van lezers in het Dagblad van het Noorden en kan na de taxatie een gedegen advies hierover uitbrengen.’

De restauratorendag wordt gehouden op 9 februari van 13.00 tot 16.30 uur en er gelden de normale toegangsprijzen. Wie geen zin heeft om met spullen door het museum te lopen: er is op deze middag een gratis bewaakt depot in het Koetshuis dat bij de havezate hoort.

Fotobijschrift
Restaurateur Hein Prummel is deskundige op het gebied van geweren en metalen objecten en aanwezig tijdens de restauratorendag op 9 februari in Mensinge.

Restaurateur Wim Hoving geeft uitleg.