Om te beginnen wil ik de volgers van DitisRoden, en de mensen die mijn column volgen, het aller beste wensen voor 2020.

De Merel heeft het de laatste jaren moeilijk door het Usutu virus. Merels zijn helaas erg gevoelig voor deze virus en de sterfte onder deze soort is dan ook groot. Zelf denk ik wel eens dat het natuurlijke selectie is als er (te) veel vogels van een soort zijn dat deze dan gevoeliger zijn voor zo’n virus. Gelukkig voor de Merel lijkt het er op dat het tij keert en de soort weer sterke vogels in de natuur heeft. Het zou toch zonde zijn als de Merel zou verdwijnen uit onze tuinen met zijn mooie zang.
Ondanks het Usutu virus is de Merel nog steeds een van de talrijkste vogels van ons land, zij vallen onder de lijster groep. Het mannetje duidelijk herkenbaar door zijn zwarte lijf met oranje snavel en oranje oog ring. Het vrouwtje daar in tegen valt veel minder op met haar bruine lijf en ligt gespikkelde borst maar niet zo sterk als bij Lijsters. Van Maart tot Juli broeden Merels en leggen 4 tot 5 eieren, die uitgebroed worden in 11 tot 15 dagen. De eieren zijn groen met kleine bruin rode vlekjes. De jongen zitten ongeveer 15 dagen in het nest tot ze kunnen uitvliegen, en worden daarna door voornamelijk het mannetje nog 2 weken bijgevoerd, omdat het vrouwtje alweer zit te broeden op de nieuwe lichting. Voedsel bestaat voornamelijk uit wormen, insecten en bessen.

Noord Europese vogels zijn trekvogels maar onze eigen Merels minder, waardoor je in de winter meer Merels kunt zien in tuinen. Merels zitten graag net als Zanglijsters hoog in een boom en zingen van daar uit hun lied. Net als Roodborstjes zijn ze weinig sociaal en jagen eigen soorten hard handig weg uit hun territorium. Aan de hand van de snavel kun je zien hoe gezond een Merel is, hoe feller oranje de snavel hoe gezonder hij is, en de vrouwtjes die reageren daar op.

Column en foto's Theo Kompier©
tdk-fotosite.nl