Een naam die onlosmakelijk verbonden is met Mensinge is de familie Kymmell. Zij hebben maar liefst 167 jaar gewoond op de havezate. De allereerste bewoner was Jan Wilmsonn Kymmell die Mensinge erfde van zijn oom Coenraad Ellents die een halve eeuw burgemeester van Roden was. Als laatste bewoner vertrok Reina Kymmell in 1985 nadat ze de havezate had verkocht aan de gemeente. In al die jaren werd op de havezate het kerstfeest gevierd: daarom staat Mensinge in de maand december in het teken van Kerst met de Kymmells.

Aanvankelijk was Mensinge een zomerresidentie van de familie Kymmell. Jan Wilmsonn en zijn familie woonden in de negentiende eeuw tijd in Utrecht en zij brachten vaak hun vakantie in Roden door. Omstreeks 1880 wordt in Utrecht het Merwedekanaal aangelegd. Voor deze klus werden arbeiders uit geheel Nederland gehaald die in de buurt van het kanaal huizen gingen bouwen. Om in alle rust kerst te kunnen vieren vertrekt de familie Kymmell daarom naar hun zomerverblijf in Roden. De familie Kymmell heeft twee kinderen: Coenraad en Christina. Voor Coenraad betekende de omgeving van Mensinge vooral inspiratie als landschapsschilder. Hij schilderde het liefst bossen en landschappen. Na het overlijden van het echtpaar Kymmell en hun zoon Coenraad kende Mensinge nog maar één bewoner: Christine Sophie Kymmell (1868-1949). Zij was een van de meest bijzondere en mysterieuze bewoners die Mensinge gekend heeft. Christine hield van dieren: haar paarden, honden en duiven waren haar vertrouwelingen. Ze mochten zelfs in de havezate verblijven.

Cadeautjes
Christine overleed in 1949; in dat jaar betrok Reina Timmermans-Kymmell de havezate. Zij kwam als jong meisje van tien naar Roden en ging in Mensinge wonen, samen met haar ouders. In de jaren vijftig werd de havezate geheel opgeknapt. Reina herinnert zich de kerstvieringen op Mensinge in die jaren nog heel goed. ‘Het was altijd heel gezellig met kerst’, zegt ze. ‘Mijn grootmoeder en mijn zus waren er dan ook. Het huis was versierd en er was een kerstboom en daaronder lagen cadeautjes. Die mochten we pas uitpakken als we hadden gegeten. Ons kerstdiner werd aan tafel geserveerd door de hulp in de huishouding. Waar tref je dat tegenwoordig nog aan?’ Ze weet nog een leuke anekdote te vertellen over Christine ‘de Joffer’: ‘Die liep altijd met een roodborstje op haar hoed. Daarmee liep ze door de gang en het vogeltje at gewoon mee aan tafel. Nadat Christie was overleden kwam dat roodborstje weer; met kerst tikte het tegen het raam. Mijn moeder wilde het vogeltje niet in huis hebben; pas later hoorde ze dat verhaal en had ze er spijt van.’

Mensinge in kerstsfeer
Gedurende de periode 14 december t/m 26 december (m.u.v. ma & di) is Mensinge rijkelijk versierd in kerstsfeer. Er zijn authentieke hapjes, bloemstukken, gedekte tafels en cadeautjes onder de kerstboom; alles draagt bij aan een winterse kerstbeleving van omstreeks 1880-1900. Kerst op Mensinge krijgt dit jaar zelfs een extra dimensie: de historische Jan Wilmsonn Kymmell, zijn vrouw en kinderen komen de vakantie doorbrengen op de havezate. In het weekend van 21 & 22 december en op de Tweede Kerstdag krijgt u de kans om hen persoonlijk de hand te schudden.

Museum Havezate Mensinge is in de kerstperiode geopend van 13.00 tot 16.30 uur. De Tentoonstelling Henk Helmantel is tijdens de kerst voor het laatst te zien. Kijk voor actuele openingstijden, tentoonstellingen en meer informatie over Kerst met de Kymmells op .mensinge.nl