Soms komen vogels van heel ver die hier in de winter verschijnen en dat geld zeker voor de vogel van deze maand: de Pestvogel. Pestvogels leven namelijk in het noorden van Rusland en in het hoge noorden van Scandinavië. Het is een echte invasievogel, als er weinig bessen zijn in hun leefgebied zakken ze in de winter af naar zuidelijkere landen. Zo kan het gebeuren dat het ene jaar er ineens heel veel hier zijn, maar het jaar er op weer veel minder. Als je de vogel zittend bekijkt lijkt het of zij gele en rode vlakken op de vleugels hebben maar niets is minder waar. Als hij vliegt zie je pas hoe goed die kleuren in elkaar zitten, iedere veer heeft een stipje geel of rood wat die vlakken maakt.

Pestvogels bouwen hun nesten in naald- of berkenbomen, en leggen in mei/Juni 4 tot 6 eieren die blauw van kleur zijn. Tijdens het broedseizoen eten ze insecten gevangen in de vlucht, buiten het voorjaar is het een echte besseneter en dan vooral Gelderse roos en Meidoorn bessen. Pestvogels die hier komen zijn zeker niet schuw te noemen wat waarschijnlijk komt omdat in hun leefgebied bijna geen mensen wonen. Het is een vogel die hoog in bomen zit en vandaar uit afzakt naar bessen struiken, en paar bessen eet, en dan weer veilig de hoogte opzoekt.

In de middeleeuwen dacht men dat de vogel onheil bracht zoals de pest vandaar ook zijn naam. Er is een verhaal dat in 1627 in Holland vogels vlogen iets groter dan mussen. Een groep van 30 vogels verscheen en op dat moment kregen mensen de pest. Een paar jaar later in 1631 verscheen dezelfde vogel en weer kregen mensen de pest. Dat de Pestvogel als onheil brenger werd gezien komt ook terug uit buitenlandse namen want onze oosterburen noemden hem Kriegsvögel en in Zwitserland werd hij Sterbevogel genoemd.

Tekst/foto's Theo Kompier© tdk-fotosite.nl