Roden – We kregen een mailtje of wij een keertje op de koffie wouden bij Bas Becht, de eigenaar van Podologie Praktijk Becht aan de Bloemstraat 2a in Roden. Zulke uitnodigingen slaan wij uiteraard nooit af en we zijn best benieuwd, want wat doet een podoloog nou eigenlijk?

Eerst een rondleiding door de praktijk met helemaal achterin een groot apparaat. “Dat is de machine om steunzooltjes te maken”, legt de 31 jarige Bas uit. “Maar”, gaat hij meteen verder, “een podoloog is meer dan alleen een zolenmaker. Want voeten zijn zeer complex en dragen je hele lichaam. Ik kijk naar de hele houding van de persoon. Mijn slogan is dan ook: Onder een wiebelende tafel doe je ook een viltje of zonder fundering geen huis.” En tja, ik moet toegeven zo is het ook maar net.

Een kopje koffie wordt ingeschonken en we gaan verder met zijn verhaal. Want hoe kom je erop om podoloog te worden? “Vroeger was ik stijldanser, op nationaal niveau. Maar ik moest daarvoor op dieet en ik dacht ik ga hardlopen. Maar een danser heeft geen hardloopvoeten, bleek. Ik kwam bij podoloog Dirk van der Meulen in Leek terecht en ben geïnspireerd geraakt door de manier waarop hij werkte. Het was niet even een paar zolen aanmeten, maar hij keek naar de oorzaak, de houding en maakte een complete plan van aanpak, maar zonder poespas, lekker duidelijk. Door hem ben ik de 4 jaar durende opleiding ‘Register Podoloog’ aan de ‘Academie voor Podologie’ in Utrecht gaan doen en nu zit ik al bijna een jaar hier.”

Hoe gaat het als ik bij jou kom met een probleem aan mijn voeten?
“Het kan natuurlijk van alles zijn, denk aan reuma, hielspoor, achillespeesproblemen etc. Ik maak gebruik van diverse hulpmiddelen om de juiste zolen te maken. Onder andere met een podoscoop. Daar ga je op staan en met behulp van licht en spiegel zie ik daar de problemen in de voet.” Hij pakt het apparaat erbij en legt goed uit wat je kunt zien met behulp van het apparaat. “Ik maak ook altijfd gebruik van een voetafdruk, een blauwdruk. Zowel stilstaand als lopend.” Ook dat doet hij even voor. Dat hij er veel kennis over heeft blijkt in de manier waarop hij alles duidelijk uitlegt, erg interessant. “Aan de hand daarvan kan ik beginnen met de zolen of hakjes te maken. Zeer gespecialiseerd werk en ik ga net zolang door tot de klant hier tevreden de deur uit gaat, dat zit allemaal bij de prijs in. En gelukkig zit het volgend jaar weer in de zorgverzekering.”

Al met al ben ik volledig op de hoogte van wat een podoloog nou precies doet. En Bas wil nog even benadrukken dat je deze maand nog gebruik kunt maken van je huidige budget in je zorgverzekering, want in januari reset je budget weer. Dus bijvoorbeeld handig voor een extra paar zooltjes? Trouwens om de vrijdag geeft Bas Becht gratis advies bij Molenkamp schoenen vrijdag 13 december weer) en zaterdags bij de Kampeerhal in Roden. podologiepraktijkbecht.nl
Foto/tekst Coby van Zanten©