Roden - Postbode, het beroep dat op het lijf was geschreven van Herperus Jannes Ritsma. Woonachtig was Herperus, vlak na z’n geboorte, aan het begin van de Rodervaart, waar destijds 3 blokken van 2 woningen stonden. Deze zijn inmiddels reeds lange jaren geleden afgebroken. De lagere school doorliep hij in Nieuw-Roden, waar de Beukenlaan de straat was waar hij later met z’n ouders woonde. De vader van Erie, zoals hij in de volksmond werd aangesproken, was werkzaam op de melkfabriek in Roden.
Via de Padkamp, enkele jaren Spijkenisse, woonde Erie vervolgens aan de Ceintuurbaan West in Roden. Na als schilder te hebben gewerkt bij Piek, solliciteerde hij in 1969 bij de toenmalige PTT en werd daar aangenomen.
Het postkantoor bevond zich in die tijd aan het begin van de Kanaalstraat en telde 10 postbodes en 1 bakfiets, waarmee de post naar de bus werd gebracht en een plaatsje vond achter de chauffeur.
Collega postbodes waren destijds: Jan Bezema, Hans Kalfsbeek, Karst Eitens, “Zwarte Rieks”, Hennie Kemkers, Hendrik Hummel, Piet Klinker, Jans Kemkers, Evert Liewes en Sjors Meek.
Een 14-daagse sorteercursus werd gevolgd bij Tjerk’n Jan achter de kerk onder leiding van Arend Jan Bron. Grappen rond het eten van een leverworst, vissen met collega’s maar zonder vergunning en zodoende een bekeuring, een sprong in het water bij de stuw en het verliezen van een posttas nabij het hunebed te Steenbergen, zijn voorvallen die Erie zo even uit z’n mouw schudt.
Vanuit het postkantoor aan de Wijnbergstraat, met een korte onderbreking aan de 1e Energieweg, waar de brandslang regelmatig een belangrijke rol speelde(…!) werd de post, de laatste jaren, door Erie per auto bezorgt. Aan collega’s als Broersma, Koopman, Ottema en Molenkamp bewaart hij bijzondere herinneringen.
Eind 2004 kwam er een eind aan de postcarrière van Herperus Ritsma. Omdat ie de laatste jaren de post bezorgde in molendorp Roderwolde, werd aldaar, bij z’n laatste ronde, bijna massaal de vlag uitgestoken, waren vele cadeaus z’n deel, ontdekte hij er een Rits(e)ma’s Pad, werd stiekem een borreltje gedronken in “Het Rode Hert” en was z’n postauto door collega’s versiert met ballonnen en een spandoek met de tekst: Hoera, Erie gaat met de Vut!!
Bij het bezoek aan Erie, op z’n huidige woonadres, Zorgcentrum “De Hullen” aan de Ceintuurbaan Zuid in Roden, valt direct de grote vitrinekast op met daarin een schat aan herinneringen aan z’n postperiode. Van auto’s in allerlei soorten en maten, emblemen, pennen, een knipbeurs, een brievenbus en zelfs een oude PTT postpet. Met Herperus Jannes Ritsma raak je zo maar niet uitgepraat en gezelligheid is daarbij troef!

Tekst/Foto's Roel Lubbers©