RODEN - 2019 is niet alleen het jaar waarin we 100 jaar vrouwenkiesrecht vieren. Dit jaar is er ook opvallend veel aandacht voor de muziek van vrouwelijke componisten die al ruim vóór de invoering van het kiesrecht de concurrentie met hun mannelijke collega’s aangingen. Het Groninger Mozart Ensemble wil dat ook doen want het ensemble voert vaak werk uit van andere klassieke en romantische componisten.

Het ensemble gaat laten horen dat ook in de muziek vrouwen en mannen gelijkwaardig zijn. Dat doen zij door werken uit te voeren van vier virtuoze vrouwen die muziek componeerden in de negentiende eeuw. In de tijd waarin zij leefden stonden zij veelal nog in de schaduw van hun mannelijke collega’s, echtgenoot of familielid. Clara Schumann-Wieck en Fanny Hensel, de zus van Felix Mendelssohn-Bartoldy zijn hiervan sprekende voorbeelden. Tijdens het najaarsconcert van het GME spelen zij echter een hoofdrol evenals twee vrouwelijke solisten. U kunt zelf ervaren dat hun muzikale kwaliteiten niet onder doen voor die van de bekende mannelijke tijdgenoten. Naast het pianoconcert van Clara Schumann en koorwerken van Fanny Hensel wordt de ouverture Faust van Emilie Mayer ten gehore gebracht en ook nog twee werken voor koor en orkest van de veel te vroeg overleden Franse componiste Lili Boulanger.

Overigens is het een misverstand om te denken dat het Groninger Mozart Ensemble een klein gezelschap is dat alleen in Groningen van zich laat horen. Koor en orkest van het ensemble zijn samen zo’n 100 musici sterk en treden behalve in Groningen (30 november) ook op in Roden. Daar kunt u hen beluisteren op zondagmiddag 1 december in Op de Helte waar steeds vaker concerten worden gegeven. Kaarten voor de uitvoering in Roden zijn behalve via de website en aan de zaal, ook verkrijgbaar bij boekhandel Daan Nijman in Roden.