RODEN - Ik was deze zomer al een keer getuige van het schapen scheren. Het waren vandaag dezelfde schapen, van Buitenkamp Begrazing. Buitenkamp gaf vandaag een demonstratie met zijn twee honden en zijn schapen.

Knap hoor hoe die honden naar hem luisteren en de schapen drijven. De honden werken niet samen, ze wisselen elkaar af, zodat ze kunnen uitrusten want het schijnt wel een vermoeiende taak te zijn voor de honden. Heel grappig is dat de hond in het gras ligt en de schapen in de gaten houdt, de schapen blijven ook keurig bij elkaar staan. Geen enkel opstandig schaap die denkt, ik ga de andere kant eens ff op, heel bijzonder. Maar een mooi gezicht is het in ieder geval wel.

Verder was er in de Mensinge ook nog van alles te doen. Zo gaf Annemieke van den Berg een demonstratie vacht vilten. Ik vind dit zelf wel heel mooi, ik heb ook een vachtje van een schaap op mijn stoel die op deze manier gemaakt is.

Een demonstratie spinnen door Wilma en Sanne Visser en sokken breien op een antieke bokkenbreimachine door Gerda Bergsma. Ik vond zelf dat het er wel gemakkelijk uit zag om te doen, dat zei ik dan ook, maar dat blijkt niet zo te zijn. Ik heb het niet geprobeerd, dat laat ik maar over aan de vakmensen, schapen drijven lijkt me leuker.

Tekst Jose Reijinga©
Foto's Jose Reijinga©

Michel Glas©