RODEN - In november en december is er elk weekend wat te doen op, om of in het Mensinge. Vorig week was de geweldige slipjacht, maar dit weekend is er een modeshow. Iets geheel anders.

T'volk van Grade. Een modeshow in Drentse klederdracht. Zo stapte ik om 14.00 uur in de wereld van de vroegere Drentse middenklassen en liet ik me meenemen op een reis door Drentse klederdracht, oude gewoonten en gebruiken. Vol overdaad en versierd met kostbare sieraden gingen de boerinnen door het leven. Aan de sieraden kon je zien hoe rijk iemand was. Vroeger was aan iemands kledingkast te zien op welke plek op de sociale ladder hij zich bevond. Tegenwoordig is dat niet meer zo.

De man met zijn grote snor deed de presentatie van de modeshow ( ik ben zijn naam kwijt, of misschien heeft hij die niet eens gezegd). Natuurlijk in Drentse taal, met af en toe een uitleg. Hij deed dit erg leuk, het hele verhaal geeft een goed beeld uit het verleden.

De komende weekenden is er ook weer van alles te doen op het Mensinge, hou het ff in de gaten. Best leuk om te kijken! Kan je dit gelijk combineren met een boswandeling en daarna een bakkie koffie/thee met een appeltaartje....Heb je in ieder geval je weekend weer nuttig besteed.

Tekst/foto's Jose Reijinga©