TOLBERT - Op zaterdag 9 november 2019 reikte burgemeester Klaas Smid en burgemeester Ard van der Tuuk (Westerkwartier)om 16.00 uur vijf Koninklijke onderscheidingen uit aan vrijwillige brandweermannen in De Postwagen, Hoofdstraat 53 in Tolbert. De bijeenkomst geopend werd door Jos Pettinga van Veiligheidsregio Groningen.

Burgemeester Klaas Smid reikte de onderscheidingen uit aan, de heer Willem Koops (1969) uit Norg. Hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, omdat hij bijna 25 jaar lid was van de vrijwillige brandweer bij de brandweerposten Norg en Leek. En aan de heer Popke Klaas van der Veen (1959) uit Nietap. Hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, omdat hij bijna 28 jaar lid was van de vrijwillige brandweerpost Leek.

De vrijwilligers Erik Huisman, Marcel Nijland en Tjeerd Wagenaar kregen de onderscheiding opgespeld door Ard van der Tuuk. De brandweermannen kregen de onderscheidingen omdat ze meer dan 20 jaar bij de brandweer zitten.

Brandweervrijwilligers die meer dan 20 jaar bij de brandweer zitten, hebben recht op een onderscheiding wanneer zij uit dienst gaan. De Kanselarij der Nederlandse Orden heeft besloten dat deze regeling per 1 januari 2020 stopt. Daarom werd een eenmalige kans gecreëerd om brandweervrijwilligers die al 20 jaar in dienst zijn, nu alvast te eren met een onderscheiding, zonder dat ze uit dienst gaan.

Foto's Lia v/d Velde©