Slipjacht - Vandaag werd er een slipjacht gereden in Roden en wij (Anja, Jan en ikke) mochten mee!! Een slipjacht.....hoe gaat dat nou precies in zijn werk. Daar zijn wij vandaag achter gekomen. Helaas waren de honden verlaat, de trailer met de honden en twee paarden aan boord kreeg onderweg een lekke band. De slipjacht begon iets later vandaag.

Het was al lekker druk op het Mensinge, veel toeschouwers, iedereen wou kijken bij de slipjacht. De ruiters waren inmiddels al klaar en reden hun paarden warm, het wachten was immers op de honden. Er was zelfs een hele jonge jongen, (14 jaar) Ruben, die meedeed met de Slipjacht. Dat vind ik de vermelding wel waard omdat er eigenlijk alleen maar oudere mannen en vrouwen aan meedoen.

De trailer met de honden kwam er eindelijk aan en de honden hadden echt behoorlijk wat lawaai, die hadden er zin in. Mooi om te zien dat deze jachthonden onder appél staan, daar kan mijn Pim nog wel wat van leren, die luistert alleen als hij er zin in heeft.

De sliptrekker ging voorop (ik heb hem/haar niet gezien overigens), daarna komen je ruiters en de honden. De honden huilen ook echt. Als de honden het geur te pakken hebben dan kan het feest beginnen. Achter de honden aan komt de equipage; 4 ruiters in rode jassen die de honden bij elkaar houden en honden terughalen die van het spoor af zijn. Daarna komt het jachtveld. De mannen in rode en vrouwen in mosgroene jassen zijn ervaren slipjachtruiters, zij rijden voorop. Daarna komen de introducés en aspirantleden in zwarte jassen.

Ik vond het een erg leuke middag, het was weliswaar niet echt heel erg mooi weer en nat en koud zijn we wel geworden, maar dat was zeker de moeite waard!!
Tekst Jose Reijinga

Foto's en film Roel Lubbers©

Foto's Jose Reijinga©