Informatie over Kubus:
Kubusonderwijs is projectonderwijs waarbij externe opdrachtgevers met een reëel probleem komen. De leerlingen komen door out-of-the-box te denken met unieke oplossingen. Per jaar werken wij aan twee grote projecten. Alle klassen (groep 1 t/m 8) doen mee aan het project. Zij gaan in groepjes aan de slag en presenteren uiteindelijk hun oplossing aan de opdrachtgever.

Informatie over het project:
Wij zijn gestart met een nieuw Kubusproject. Natuurplaats Noordsche Veld is onlangs geopend en liep tegen enkele problemen aan. Zij hebben de kinderen uit groep 1 t/m 8 gevraagd te helpen.

Groep 1/2 zoekt een oplossing voor de loslopende honden (op plekken waar dit niet mag) Vraag van Natuurplaats Noordsche Veld, (Vroeger mochten honden altijd loslopen in het gebied. Maar wij hebben o.a. een restaurant, speeltuin en vuurplaats aangelegd. Nu is er afgesproken dat honden daar aangelijnd moeten worden. Helaas weten veel honden en baasjes dit niet. De honden lopen nu soms los over het terras en in de speeltuin en we komen hier ook hondenpoep tegen. Zou groep 1/2 ons willen helpen hier een oplossing voor te bedenken?).

Groep 3/4/5 gaat een laarzenpad ontwerpen ( Vraag: Ook hadden wij vroeger een laarzenpad. Het laarzenpad was een wandelpad dat naar het beekje liep en waar kinderen en ouders op zoek gingen naar waterdiertjes. Van ons kregen de kinderen een schepnetje, zoekkaart en emmer mee. Doordat wij verhuisd zijn, willen we ook het Laarzenpad verhuizen. Zou groep 3/4/5 ons willen helpen een nieuw laarzenpad te bedenken waar onderweg ook “opdrachtjes” te doen zijn?)

En groep 6/7/8 gaat iets ontwerpen waardoor bezoekers informatie krijgen over het (schijn) vliegveld in de 2e wereldoorlog, het munitiedepot (n.a.v. de koude oorlog) en het militair oefenterrein met de kogelvangers. (Vraag: In de omgeving van de Natuurplaats is ontzettend veel gebeurd dat te maken heeft met oorlog. Maar veel mensen en kinderen die ons komen bezoeken weten dat niet. Zou groep 6/7/8 ons willen helpen om iets te ontwerpen waardoor we bezoekers informatie kunnen geven over het (schijn) vliegveld in de 2e wereldoorlog, het munitiedepot (n.a.v. de koude oorlog) en het militair oefenterrein met de kogelvangers?)

Om tot gepaste oplossingen te komen zijn alle leerlingen naar de Natuurplaats geweest. Ook zijn er experts op school geweest. Zo is er in groep 1/2 hondentrainer Albert Flokstra geweest, in groep 3/4/5 boswachter Albert Henckel en in groep 6/7/8 heeft Werkgroep Oud Donderen de kinderen van alles vertelt over de Kogelvangers.

Eigen foto's OBS De Elsakker