Yfynke Hoogeveen begon op achtjarige leeftijd met klarinet spelen. Ze studeerde na de basisopleiding in Groningen, aan de Academie voor de Kunsten in Arnhem bij Reinier Hogerheijde en in de Verenigde Staten bij Ricardo Morales (eerste klarinettist Philadelphia Orchestra en docent aan de Juilliard School of Music). Ze behaalde haar Master in kamermuziek in 1998. Sinds haar conservatorium-tijd werkt zij samen met de pianist Loes van Ras waarmee zij het Gauguin Ensemble vormt. Dit duo was in de loop der jaren een solide basis voor diverse projecten.

Met organist Erwin Wiersinga speelde zij op diverse internationale orgelfestivals, zoals in Duitsland, Tsjechië en Malta. Hij maakte transcripties van Schumann en Poulenc voor orgel en klarinet. Deze zijn opgenomen op cd in Hamburg. De afgelopen jaren nam ze deel aan een groot aantal kamermuziekprojecten waaronder het Festival du Haut Limousin en het Festival de Musique de Chambre te Lavaussau, in Frankrijk. En een festival in Litomysl, Tsjechië. In 2019 speelde ze op het Peter de Grote Festival met o.a Nata Tsvereli en Erwin Wiersinga. Yfynke heeft een privé-lespraktijk waar zij jonge talenten voorbereidt voor uiteenlopende conservatoria, in Nederland, maar ook daarbuiten (Kopenhagen). Ze ondersteunt regelmatig groepen blazers voor concoursen en uitvoeringen.

Loes van Ras studeerde in 1995 af aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen waar zij direct naar haar afstuderen de aanstelling van correpetitor aangeboden kreeg. In de jaren na haar studie volgde Loes voor haar solo-pianospel privélessen bij Marja Bon en Pascal Devoyon. Al tijdens haar studie werd zij pianiste in het Noord Nederlands Orkest. Daarnaast is Loes tegenwoordig ook in andere orkesten werkzaam als pianist, zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. De passie van Loes ligt sinds de vroege jaren van haar loopbaan in het ensemble-spel en het begeleiden van solisten. Inmiddels is zij uitgegroeid tot een veelgevraagd pianiste in kamermuziek-ensembles en als begeleider van solisten en masterclasses door heel Nederland. Zo gaf zij concerten met fluitist Egbert-Jan Louwerse, trompettist André Heuvelman, trombonist Brandt Attema en saxofonist Johan van der Linden.

Loes maakte in het voorjaar van 2019 een concertreis naar Frankrijk waar ze o.a met het Matangi kwartet en met André van den Heuvel concerten gaf in Parijs en Honfleur.
Met klarinettiste Yfynke Hoogeveen vormt zij al meer dan 20 jaar het Gauguin Ensemble.
Loes werkte mee aan een aantal cd-opnames van o.a. Saxofonist Peter Stam en componist Wim Dirriwachter en de zussen Sylvia en Irene Maessen (2015). Tevens is zij studio-pianiste voor cd-opnames van muziek-uitgeverij ‘de Haske’. Samen met Yfynke werkte zij mee aan radio- en tv opnamen van de Avro en de VPRO. Waaronder live uitzendingen vanuit de spiegelzaal Concertgebouw Amsterdam.
www.gauguinensemble.com

PROGRAMMA
Clara Schumann Nocturne voor piano solo
Sylvia Maessen ‘Clara’ hommage aan Clara Schumann
voor klarinet en piano geschreven voor Loes en Yfynke in 2019
Johannes Brahms Sonate op 120 no 2 voor klarinet en piano
• Allegro amabile
• Appassionato, ma non troppo allegro
• Andante con moto, allegro non troppo
Pauze
Germaine Tailleferre Arabesque
klarinet, piano
Francis Poulenc Uit 15 improvisaties
No 12, 13 en 15 piano-solo
Francis Poulenc Sonate voor klarinet en piano
• Allegro Tristamente
• Romanza
• Allegro con Fuoco

Foto’s: Foppe Schut. www.foppeschut.nl
www.culturelekringpeize.nl
info@culturelekringpeize.nl