Slager IJsbrand de Bruin had zondagmiddag heel wat werk te doen tijdens de zogenaamde slachtvisite. Deze slachtvisite is een eeuwenoude traditie die symboliseert dat het vee door de boeren op stal is gezet en het overtollige vee is geslacht om de wintermaanden door te komen.

Op Mensinge werd de slachtvisite op het buitenterrein gevierd met het uitbenen van een geslacht varken op de ladder. Carolina Verhoeven van het Culinair Erfgoedcentrum vertelde hierbij het verhaal van de slachtvisite.

Al vroeg in de middag toonden veel bezoekers interesse in dit slachtgebeuren. Ook Joop Wagenaar, die heel wat voetstappen op het Mensingeterrein heeft liggen, was één van de belangstellenden.

Tevens was er de mogelijkheid om onderdelen van het geslachte varken tegen een kleine betaling mee te nemen naar huis. In het stalletje, dat werd bemand door vrijwilligers, werden goede zaken gedaan. Binnen in het Koetshuis werden nog lichtbeelden van de slacht getoond. Al met al, een geslaagde middag onder prima zonnig herfstweer.

Tekst/foto's Roel Lubbers©