Vandaag kon je tussen 10.00 uur en 16.00 uur een kijkje nemen in diverse bedrijven. Een kijkje nemen achter deuren die normaal gesloten zijn voor publiek is altijd wel leuk natuurlijk. In Roden waren er 4 bedrijven die daar aan mee deden en daar ben ik maar ff langs gegaan samen met collega fotograaf Jan.

We zijn begonnen bij de Gemeentewerf aan de 1e Energieweg 10 in Roden. Vandaag kon je hier een steen inleveren en kreeg je in ruil voor de steen een plant voor in de tuin. Er waren diverse dingen te doen en te zien zoals oa de afvalcoach, Henk Triemstra kan je precies uitleggen waar je wat in stopt. Je kon in een vuilniswagen kijken hoe het gaat met die afval bakken. We hebben daar allemaal wel een mening over maar hoe gaat dat nu echt? Het leuke was dat ik enthousiast werd bij gepraat door een vrouwelijke chauffeuse. (de enige vrouwelijke chauffeuse in Noordenveld!) Ik vraag me dan altijd af hoe krijg je die bakken aan die haak en hoe krijg je ze weer op de grond zonder dat alle die bakken omvallen. Wethouder Kirsten Ipema heeft de nieuwe auto gedoopt, de nieuwe auto die op waterstof rijdt. De duurzame auto stoot alleen water uit. Eind dit jaar komen er nog twee bestelauto's bij die op waterstof rijden. Dit sluit mooi bij de ambitie om in 2030 de meest duurzame gemeente van Drenthe te zijn.

Na de Gemeentewerf konden we oversteken en kijken Health Hub Roden. Eigenlijk had ik geen idee wat ik daar van moest verwachten. We werden er heel gastvrij ontvangen door de directeur. Hij heeft ons een rondleiding gegeven door het pand en ook vol enthousiasme verteld over wat er allemaal gebeurt bij Health Hub. Health Hub Roden kan ondernemers helpen bij het opstarten en groeien van hun bedrijf. Dit is wel op het gebied van gezondheid/health. In dit nieuwe pand werken al diverse bedrijven met een medisch technologische focus. Samen met studenten zijn diverse projecten opgestart op het gebied van zorg en technologie. Het is echt heel erg interessant. Ik zou er zo wel een kantoorruimte willen huren.

Hierna gingen we naar de Kampeerhal Roden. Hier vind je 18.000 m2 winkelplezier met alles wat met kamperen en vrije tijd te maken heeft. Je kan onder andere terecht voor kleding, wandelschoenen, alles wat met reizen te maken heeft, kampeerartikelen, hengelsport en tuinmeubelen. De winkel is zo ingedeeld dat het echt een dagje uit is en waar je in het restaurant van een heerlijke lunch kan genieten.

Als laatste gingen we naar Alida's Smulpaleis. Leerlingen van het Dr.Nassau College Noord-Drenthe uit Norg hebben in de afgelopen weken meerdere producten mogen ontwikkelen voor Alida`s Smalpaleis. Hier hebben we mogen proeven van het zelfgemaakte Radler ijs en een lamsburger. Dit was een welkome afsluiting van de bedrijvendag.

Tekst/foto's Jose Reijinga©