Op zaterdag 2 november 2019 is het weer de Open Bedrijven Dag Drenthe. In Noordenveld openen 7 bedrijven hun deuren van 10.00 tot 16.00 uur voor bezoekers. Ook de gemeentewerf aan de 1e Energieweg 10 in Roden is deze dag te bezoeken.

Inwoners kunnen gratis plant ophalen bij gemeentewerf
Op zaterdag 2 november is er bij de gemeentewerf een actie met Stichting Steenbreek: ‘Steen eruit, plant erin!’ Inwoners kunnen een steen uit hun tuin halen en hier een foto van maken. De steen kunnen ze meenemen naar de gemeentewerf tijdens de Open Bedrijven Dag. Ze ontvangen dan in ruil een plant voor in de tuin. Stichting Steenbreek wil samen met inwoners, bedrijfsleven en overheden de leefomgeving groener maken. Waar het mogelijk is worden stenen vervangen door groen. Hierdoor kan het water makkelijker de grond in. Daarnaast laat de gemeente Noordenveld tijdens de Open Bedrijven Dag graag de activiteiten en werkzaamheden zien van de buitendienst. Bij de gemeentewerf is tussen 10.00 en 16.00 uur van alles te beleven en te doen. Ook is het mogelijk om met medewerkers van de gemeente te praten, onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers.

Eerste Drentse overheidsauto op waterstof
Tijdens de Open Bedrijven Dag op de gemeentewerf ‘doopt’ wethouder Kirsten Ipema om 11.00 uur de nieuwe auto op waterstof van Noordenveld. De duurzame auto, Hyundai Nexo, stoot alleen water uit. Het getankte waterstof wordt ook duurzaam opgewekt. Dit beperkt de uitstoot van CO2 en stikstof behoorlijk. De auto heeft een bereik van zo’n 600 kilometer. Tot nu toe kan alleen getankt worden bij het waterstof tankstation van de gemeente Groningen. Eind dit jaar worden er ook nog twee bestelauto’s op waterstof afgeleverd. Er wordt nog onderzocht naar de mogelijkheden voor een vuilnisauto op waterstof. De aanschaf van deze auto’s sluit aan bij de ambitie om in 2030 de meest duurzame gemeente van Drenthe te zijn.

Scholieren werken mee met Open Bedrijven Dag
Scholieren van het Dr. Nassau college uit Norg en de Esborg uit Roden hebben voor diverse deelnemende bedrijven een ‘challenge’ uitgevoerd. Zo zijn bij Alida’s Smulpaleis nieuwe producten ontwikkeld. Bij de gemeente Noordenveld is een gezonde snack bedacht. En bij de Health Hub Roden hebben de scholieren de toegankelijkheid beoordeeld. Op zaterdag 2 november worden om 11.30 uur de producten bij Alida’s Smulpaleis gepresenteerd en voorgeproefd door wethouder Henk Kosters. Wethouder Henk Kosters: “We willen de Open Bedrijven Dag graag een plus geven door scholieren te betrekken bij het evenement. Voor de scholieren een kans om kennis te maken met ‘echte’ bedrijven. En voor bedrijven de kans om hun toekomstige werknemers te enthousiasmeren voor hun werk.”

De deelnemende bedrijven
• Partyservice Freerk Albertema
• Alida’s Smulpaleis
• Dakdekkersbedrijf Arend Barkhuis
• Gemeentewerf Roden
• Health Hub Roden
• Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V.
• Kampeerhal Roden