Roderesch - Een PRIMEUR , want Herberg van Es in Roderesch is het eerste restaurant die een Oké-vignet van stichting Kind en Voeding heeft gekregen. Maar er volgen meer, want ouders vinden verantwoorde, gezonde en bewuste voeding voor hun kinderen steeds belangrijker. Echter, komen we op de menukaarten in restaurants en eetcafés nog regelmatig ongezonde mogelijkheden voor kinderen tegen. Je kent het wel, patat of een frikandel als avondeten.

Daarom organiseren een aantal organisaties in de maanden oktober, november en december Kidsmenu 2.0 Veel kinderen van alle basisscholen in provincie Friesland, Groningen en Drenthe gaan aan de slag om lekkere en bovenal gezonde kindermenu’s te bedenken. Uit alle inzendingen worden er een aantal winnaars gekozen. Het winnende menu komt vanaf januari 2020 bij de aangesloten restaurants en eetcafés op de menukaart te staan. Al deze restaurants verdienen een Oké-vignet, “ Samen voor gezonder uiteten”.


Ter aanvulling: Een restaurant komt in aanmerking voor het Oké-vignet als op de kinder menukaart een gezonde, verse maaltijd staat met producten uit de streek . Bijvoorbeeld: tegenover maaltijden waarin patat en kipnuggets verwerkt zijn, staat een maaltijd waarbij verse groenten de hoofdmoot zijn. Stichting Kind en Voeding vindt het belangrijk dat ouders en kinderen een keuze kunnen maken tussen gezond of niet- gezond.
Daarnaast zijn de volgende criteria van belang:

1. Verantwoord gebruik van vlees en vis.

2. Bij het klaarmaken van de gezonde maaltijden wordt uitsluitend met verse producten gewerkt, zonder onnodige toevoeging van suiker, zout en/of vet.

3. De aangeboden porties zijn afgestemd op kinderen; ze beslaan ongeveer de helft van de porties voor volwassenen en bestaan bijvoorbeeld voor 50% uit groente en voor 25% uit vlees of vis, 25% groenten frites, aardappelen, rijst.......