Voor Halbe van der Leest, 92 jaar, en echtgenote Johanna van der Leest-Hartholt, eveneens 92, wonende aan het Noordenveld te Roden, was het maandag 7 oktober, een wel heel bijzondere dag. Maar liefst 65 jaar geleden gaven ze elkaar het ja-woord.

Burgemeester Klaas Smid van de gemeente Noordenveld kwam dan ook langs met een fraai boeket bloemen en even later werd er, onder het genot van een kopje geurige koffie en een heerlijk stuk gebak, gezellig gebabbeld over de levensloop van het briljanten echtpaar.

Z’n diensttijd, 2 en een half jaar, bracht Halbe door in Indonesië, maar dat vond hij helemaal niet erg.

Halbe, geboren in Roden, was eerst boderijder en runde ongeveer 30 jaar een transportbedrijf aan de Kanaalstraat, naast het pand van Albert de Wit en tegenover het voormalige postkantoor. Veelal reed hij destijds voor de Landbouwvereniging om kunstmest te vervoeren. Ook het rijden van vee was voor Halbe de gewoonste zaak van de wereld.

Daarna was hij nog zo’n 25 jaar in dienst bij Wigboldus om bouwmaterialen te vervoeren. Vaak reisde hij af richting Maastricht en behoorden tegels en aanverwante artikelen tot z’n lading.

Johanna, Halbe’s echtgenote, wiens wieg in Zevenhuizen stond, was eigenlijk van jongs af aan coupeuse. Zelfs maakte ze haar eigen trouwjurk! Veel klanten kwamen bij haar thuis. Dan was het ’s morgens om 9.00 uur passen. Om 13.00 uur overpassen en om 17.00 uur was de jurk of broek klaar.

Het reizen zat Halbe en Johanna in het bloed. Met caravan en toebehoren werd bijna heel Europa doorgereisd. 58 jaar woont het echtpaar aan het Noordenveld. Ze redden zich samen nog aardig goed, al heeft Halbe wat moeilijkheden met lopen, vanwege een nieuwe heup. Met z’n scootmobiel komt hij echter nog regelmatig in het Roder centrum.

Met zo’n 70 man werd zondagmiddag bij “Het Wapen van Drenthe” feest gevierd en werden de felicitaties overgebracht door middel van bloemen en cadeaus.

DitisRoden sluit zich maar wat graag bij de felicitaties aan!
Foto©/tekst Roel Lubbers