Voormalig terreinknecht Hennie Rozema, thans met z’n vrouw Jantje woonachtig in zorgcentrum “Kornoeljehof te Vries, heeft nog steeds een zwart-wit hart. De 92-jarige Hennie herinnert zich nog moeiteloos de namen die in de beginperiode van het bestaan van de vv Roden in het 1e elftal speelden.

Destijds werd er gespeeld aan de haven, op een veld waar, voor de wedstrijd, de uitwerpselen van de koeien moesten worden verwijdert. De thee werd door Hennie per fiets opgehaald bij het clubcafé van “Dikke Willem” tegenover het gemeentehuis.

Er was een periode dat het 1e elftal alleen bestond uit spelers van de families Piek, Zuiderveld en Scheepstra. Ook weet Hennie zich nog maar al te goed te herinneren, hoe het transport verliep van de tribune, vanaf de haven, die nu nog steeds dienst doet op het sportpark aan de Norgerweg. Later werden hier kleedkamers bij aangebouwd. De kassahokjes bij de entree van het voetbalveld werden mede door de hulp van Hennie, en z’n vader Berend, gebouwd.

Eens vertelde bestuurslid A.A.Ley, tevens ambtenaar bij de gemeente, dat als Rodens hoofdmacht de 1e klas zou bereiken de vv Roden van de gemeente een nieuwe tribune zou krijgen. Helaas is de persoon in kwestie inmiddels overleden……!

Hennie was in dienst van de gemeente en was terreinknecht over de velden aan de Norgerweg, waar destijds verschillende verenigingen gebruik van maakten. Dag en nacht was hij in de weer, meestal met de hulp van dochter Jannie, om de lijnen te krijten, ballen op te pompen en kleedkamers schoon te maken.

Tevens had Hennie het beheer over de begraafplaats, gelegen naast hun woning aan de Norgerweg.

Een bijzonder werkzaam leven, waar heel wat uurtjes in werden gestoken, maar het werd met liefde gedaan!

 

Aan het eind van het bezoek aan Hennie en Jantje, gaf Hennie de reporter nog een envelop met inhoud mee voor de vv Roden in verband met het 90-jarig bestaan. Dat typeert precies de goedheid van de persoon Hennie Rozema.

Hulde!!

Tekst/foto's Roel Lubbers