Versier(t) u en zeg(t) mij wie u bent!


 


Bijzondere expositie ‘Opsmuk of Design’ door de Culturele Kring Roden in Kunstencentrum K38 te Roden, wordt geopend op vrijdag 11 oktober om 16.00 uur, door Marieke van Stempvoort, docent kunst en kwartiermaker Hanzehogeschool Kunsteducatie. Een expositie over versieren, vormgeving, tooien, verfraaien, flatteren, en een eigen stijl! Verfraaien is iets wat de mensen al vanaf de oudheid bezighoudt, het zegt iets over de persoon en de groep of cultuur waartoe hij behoort. Het is niet alleen versieren, het is ook symboliek, statussymbool, macht, bezit, iets persoonlijks of een aandenken.


 


Vanaf de 60’er jaren is er een omslag. Sieraadmakers en kunstenaars maken sieraden met nieuwe materialen en passen verschillende combinaties toe: edele metalen, non-edele metalen, kunststof, keramiek, hout, stenen, kralen, papier, textiel, vilt, recycled restmateriaal, alles kan en mag.


 


De kunstenaars gebruiken allerlei materialen en bijzondere vormgeving om het sieraad of het versieren tot symbool te maken van eigen zeggingskracht. Het sieraad en het versieren begeeft zich daarmee op de grens van vormgeving en beeldende kunst. Het opsmukken is een uitingsvorm van individualiteit geworden, het zegt iets over de mens. Het sieraad en/of het versieren doet iets met je, de beschouwer heeft zijn eigen oordeel.


 


Deelnemende kunstenaars zijn: Misja Beijers, Linda van de Cappelle, Joke Holwarda, Karin Marseille, Jet Mous, Marijke Schurink, Rita Siemons, Annemiek Steenhuis, Tanya Zeeman en Henny Zikken.


 


Traditionele materialen als goud, zilver en edelstenen nemen in onze hedendaagse cultuur nog steeds een belangrijke plaats in. Ook dat zal er te zien zijn! www.culturelekringroden.nl De expositie “Opsmuk of Design’ is te bezichtigen van 12 oktober t/m 3 november 2019.
Kunstencentrum K38 , Kanaalstraat 38 te Roden, woensdag t/m zondag 13-17 uur. Entree €2,- tot 18 jaar gratis. www.kunstencentrumk38.nl