Roden – Bij de hockey club Roden is er afgelopen vrijdag een feestje gevierd ter ere van de opening van het nieuwe kunstgrasveld. Deze zondagmorgen mochten de hockeydames hun eerste wedstrijd spelen op dit fraaie nieuwe veld. De tegenstander is het derde team van GHBS Groningen, het verschil op de ranglijst is niet groot. Roden staat twee plaatsen onder de Groningers, dus op papier zou het een spannende wedstrijd kunnen worden.

Nu is het voor een hockeyveld wel goed dat het wat vochtig is, maar bij het opstaan deze morgen regende het al, bij het begin van de wedstrijd om 10:30 was het nog niet gestopt met regen. In de rest van de morgen werd het niet droog, maar waar je op andere veld plassen zag, zag je deze niet op het nieuwe veld. Met de regen en ruige wind was het aan de kant duidelijk herfst. De fotograaf worstelde met de paraplu om toch nog te proberen om foto’s van de wedstrijd te maken en toch nog het fototoestel droog te houden.

Keurig op het afgesproken begint de wedstrijd. Roden hanteert vanaf de eerste seconde een overrompeling tactiek en dat werpt z’n vruchten af. Voordat GHBS zich goed realiseert dat de wedstrijd is begonnen staat het al in de eerste minuut met 1 – 0 achter. Na het doelpunt ontwikkelt zich een gelijkwaardige strijd, waarbij Roden wat gevaarlijker oogt. GHBS is geen slechte ploeg, het speelt verzorgd hockey, toch komt de gelijkmaker niet uit een combinatie. Een lange bal vanaf de eigen helft valt achter de verdediging van Roden. Een snelle spits van GHBS snelt op het doel van Roden af. De aanvalster van GHBS wordt goed naar buiten gedwongen, maar vanuit een schier onmogelijk scherpe hoek schiet ze voorbij de keepster van Roden. Een verdedigster van Roden wordt op de lijn in de korte hoek gepasseerd. In de tiende minuut van de wedstrijd staat het 1 – 1.

Ondanks het bar slechte weer is de inzet van beide teams groot, de strijd golft heen en weer. Dan is het toch weer Roden dat na een half uur de leiding neemt, een snelle rush over rechts levert een perfecte voorzet op naar de bij de tweede paal vrijstaande aanvalster van Roden. De 2 – 1 wordt simpel ingeschoven, de vreugde bij de dames van Roden en het publiek onder de paraplu’s is groot. Ondanks enkele kansen aan beide zijden blijft het bij de 2 – 1 voorsprong van de hockey dames uit Roden. Een betere inwijding van het nieuwe hockeyveld konden de dames zich niet wensen, wellicht geeft het nieuwe veld verdere inspiratie voor het goed vervolg in deze prille competitie. Met dit talentvolle jonge team zou dat zomaar kunnen.
Tekst/foto's© Anne Takens