RODEN - Zoals door DitisRoden.nl op haar site is gemeld werd afgelopen woensdag de eerste bijeenkomst gehouden over het themajaar “Bevrijding en Vrijheid.
Burgemeester Klaas Smid zei het volgende: “Ook in Noordenveld willen we dit niet zomaar voorbij laten gaan. Het zou mooi zijn als we het gehele jaar door in Noordenveld een programma hebben met als thema ‘Bevrijding en Vrijheid’.

Zonder slag of stoot werd Roden op vrijdag 13 april 1945 bevrijd. Het duurt nog even voordat de herdenking aan de orde is, maar DitisRoden.nl heeft al enige tijd geleden besloten speciale aandacht te geven aan die 75-jarige herdenking. Zij heeft bij enkele bij hen bekende mensen die veel van de historie van Roden weten gevraagd of zij iets kunnen en willen vertellen over de oorlogsperiode in ons dorp. De eerste toezeggingen zijn al binnen. Er zijn verhalen bij die nog nooit wereldkundig zijn gemaakt. Zoals dat van een Rodenaar die in maart 1945 werd opgepakt, naar Duitsland werd gevoerd, daar met twee voor hem onbekende mannen ontsnapte, een dagenlange voettocht naar het Nederlandse Losser maakte en uur voor uur zijn belevenissen op papier zette.

DitisRoden.nl wil graag meer verhalen. Het duurt nog zoveel maanden dat een en ander zal verschijnen, maar de site roept inwoners en oud-inwoners op verhalen over de laatste periode van de oorlog aan DitisRoden.nl te sturen. Aarzel niet. Denk U misschien dat U niet goed kunt schrijven? Geen enkel probleem. Wij zorgen wel dat het goed op de site komt. Te zijner tijd zullen wij opnieuw aandacht vragen voor uw verhalen.