Het is een donderdagavond in 1953 als Gauke Poelman uit Buitenpost zich verveelt. Een vriend van hem stelt voor om naar de rommelmarkt in Kommerzijl te gaan. Dat dit een hele goede invulling van de avond is, blijkt later. Als Gauke in de oude school de trap op loopt en naar rechts kijkt, kijkt hij in het eerste stalletje recht in de ogen van Ellie van der Veen. Het is liefde op het eerste gezicht. Ellie moet om 10 uur thuis zijn en Gauke brengt haar maar al te graag naar huis.

Op 17 september 1959 geven beiden elkaar het jawoord en omdat er in die tijd haast geen woningen zijn, wonen ze eerst in bij een oude dame in Buitenpost. Hun eerste woning is een nagelnieuwe flat in de Spiegelstaat in Groningen, waar ze heel graag mogen wonen. Na een aantal omzwervingen in Groningen strijkt het stel, wat verblijd wordt met zes kinderen, neer in Zuidlaren, waar ze ook een fijne tijd mogen beleven. Gauke is in zijn werkzame leven bij de politie en Ellie is thuis bij de kinderen. Als we dochter Jenny mogen geloven was er thuis een goede sfeer, maar waren haar ouders wel erg streng. “Dat moest ook wel met zoveel kinderen” grapt Ellie.

Als de jaren wat beginnen te tellen en het huis in Zuidlaren wat te groot wordt, wordt deze woonomgeving in 2008 ingeruild voor een bungalow in Norg. Maar in de zomerperiode is het stel nog veel te vinden op Texel. Daar hebben ze een caravan op 5 minuten lopen van het strand. Ze voelen zich bevoorrechte mensen met twee van zulke fijne plekken.

Tuinieren is nog altijd de grote hobby van Ellie en daar probeert ze zoveel mogelijk van te genieten. Verder is het intens genieten van de klanken van het mannenkoor, het liefst zo hard mogelijk. Gauke beleeft nog altijd veel plezier op de fiets en maakt nog steeds zo’n 9.000 kilometer per jaar.

Gisteren vierde het paar hun 60-jarig huwelijk met familie en vrienden in Veenhuizen. Vandaag kwam de burgemeester een bloemetje brengen en een kopje koffiedrinken, ook dat voelde voor Gauke en Ellie als een feestje.
Foto©/tekst Gretha vd Veen