Roden - Ze hadden alles perfect geregeld. Jonneke Kiemel uit Roden en haar vriendin Anouk Sluys uit Lekkerkerk. Twee vliegtickets van Rotterdam AirPort naar Pula in Kroatië. Vakantie vieren met hun pleeg/bonus ouders. Beiden hebben een psychosociale hulphond en die mochten mee in de passagierscabine. Geen enkel probleem. Tot op de avond voor vertrek....
Afgelopen zaterdagavond kregen ze een telefoontje dat de honden niet in de passagiersverblijf mochten, maar alleen in het bagageruim. Dit vanwege vernieuwde, aangescherpte regels. Alleen blindengeleide honden mogen nog mee in het passagiersruimte, echter staat dit niet op hun website.

Beide dames hebben medische verklaringen en de honden Loki en Twirre hebben een speciale pas dat aangeeft dat ze echt altijd nodig zijn. Het zijn psychosociale hulphonden. Anouk en Jonneke kampen al jaren met verschillende psychische problemen, waarbij de eetstoornis op de voorgrond stond. Loki en Twirre hebben een speciale functie. Zo voelen ze spanningen aan en kunnen dit signaleren en helpen waar nodig is.

Jonneke vertelt hieronder in eigen woorden wat Twirre voor haar betekend:

“Twirre vergroot mijn bewegingsvrijheid, door Twirre durf ik weer meer te ondernemen en gezonde ontwikkelingen te maken.
Door Twirre durf ik meer op eigen benen te staan, zodat ik niet steeds een beroep hoef te doen op mijn omgeving.
Ik reis weer zelfstandig met de bus en de trein.
Door Twirre heb ik een gezonde dagstructuur.. Ik heb weer een reden om mijn bed uit te komen.
Door Twirre ben ik gaan groeien, echt waar. Ik heb zoveel stappen gezet, waarvan ik nooit had gedacht dat ik ze überhaupt zou maken. Ik ben ook aangekomen in gewicht, +40kg.. Ik wilde eigenlijk nooit aankomen, totdat ik inzag dat ik helemaal niet goed voor Twirre kon zorgen door een laag gewicht.. Nu heb ik een gezond gewicht en kan de wandelingen zoveel beter vol houden!
Twirre heeft mij gesteund tijdens eet/moeilijke momenten. Door dicht tegen me aan of op met zijn pootjes op mijn voeten te liggen.
Twirre spiegelt mijn gedrag en troost mij wanneer ik verdrietig ben.
Twirre maakt mij rustig, wanneer ik een paniekaanval heb, door hem te aaien.
Twirre steunt mij in de nacht, door bij me te slapen, dicht tegen me aan en me wakker te maken uit een nachtmerrie.. Door Twirre durf ik weer te slapen.
Door Twirre ben ik uit mijn sociaal isolement gekomen. Ik spreek weer af met vriendinnen en kan hier echt van genieten.
Twirre geeft een veilig gevoel.
Twirre geeft mij onvoorwaardelijke liefde. Liefde die ik mezelf jaren lang niet gunde, maar toch elke dag weer kreeg.
Door Twirre ervaar ik weer geluksmomentjes. Ik word alleen al blij, als ik zijn blije hoofdje zie.
Twirre geeft me veel ontspanning.
Door Twirre, sta ik nog hier en dat had ik een tijd geleden, eigenlijk helemaal niet verwacht.
Door Twirre leef ik weer i.p.v. te overleven.
Nu ik hier sta en weer durf te dromen, is niet altijd makkelijk geweest, maar ik kom steeds een stapje dichterbij met mijn maatje voor het leven.“

“Op vakantie gaan is voor ons beide lastig," vertelt Jonneke. "Een paar jaar geleden is op vakantie gaan mij nog bijna fataal geweest en er volgende daarna een opname in het ziekenhuis voor 7 weken. Nu sta ik er gewoon heel anders in en gaat het ‘goed’ met mij. Maar dit mede door mijn hulphond Twirre. Wij hebben erg naar onze vakantie uitgekeken en balen er enorm van hoe Transavia hiermee om gaat. We kregen een dinerbon als compensatie, maar wie onze geschiedenis een beetje kent, weet dat hier niet echt bewust over nagedacht is. Wij hopen dat Transavia nog met een oplossing komt. Wij hebben ook stichting GA (Geleide assistentie honden) ingeschakeld en die komen op voor onze rechten.

We houden u via onze site uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen. Deze meiden moeten toch met een veilig gevoel door hun honden op vakantie kunnen?

Coby van Zanten©️ Eigen foto's©️