RODEN - Vanavond, maandag 9 september, leren de derde klassers van de Ronerborg in Roden tijdens een ‘kroegentocht’ alles over de risico’s van alcohol en drugs. Om 19.00 vanavond opende wethouder Jeroen Westendorp de avond. Hij vertelde aan de zaal vol met leerlingen en ouders in de Catharinakerk over de gevaren die er zijn tijdens het uitgaan. De meeste jongeren die graag mee willen doen en de gevaren die dat tegenwoordig met zich mee brengt. Het opkomen van de gevaren van het gebruiken van lachgas en de onwetendheid erover, maar ook over het gebruik van alcohol en drugs. Ook ging hij in, over het plaatsen van te blote foto's op sociaal media en wat daar de gevolgen van kunnen zijn. Na het best wel indrukwekkende verhaal van de wethouder nam jongeren werker Erik van der heide het stokje over en ging overal nog dieper op in. Aan het eind van het verhaal wenste de wethouder, iedereen een hele mooie gezellige Rodermarkt toe en nodigde iedereen uit om aan de workshops deel te nemen. De ouders van de leerlingen worden bij het project betrokken. De groep ouders volgt een soortgelijke workshop als de leerlingen, maar met iets andere raakvlakken.

Workshops
Horecagelegenheden Hotel onder den Linden, Mo’s café, het wapen van Drenthe, De Pompstee, Scheepstraschool en gemeente Noordenveld openen deze avond hun deuren voor de volgende workshops:
HALT: Sexting
VNN: Middelen- & drankgebruik
Provincie Drenthe: Verkeer en uitgaan
CJG: Gehoorschade/pubquiz

Veilig uitgaan is te leren
Met de kroegentocht, oftewel het project Way Out, is het om de jongeren meer bewust maken van de risico’s. Wethouder Jeroen Westendorp: “De centrale boodschap van het project is ‘Veilig uitgaan is te leren! Het gaat er namelijk niet om dat jongeren thuis moeten blijven, maar dat ze zich bewust worden van de schadelijke gevolgen van drank en drugs. En waar kun je dat beter doen dan in de kroeg?”

Verkoop en gebruik geen lachgas
Inmiddels is bewezen welke effecten lachgas heeft op de gezondheid. Zoals het in coma kunnen raken of geheugenverlies. Jeroen Westendorp: “ Via deze weg doe ik daarom een dringend beroep om geen lachgas te verkopen of te gebruiken. Zorg voor jezelf, zorg voor een ander en gebruik/verkoop het niet!“

Way Out
Way Out wordt uitgevoerd door het jongerenwerk van Welzijn in Noordenveld en de gemeente Noordenveld in samenwerking met de leerlingen van de Ronerborg, Verslavingszorg Noord Nederland, Bureau Halt, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en de Provincie Drenthe. Deze organisaties geven ook de workshops tijdens de kroegentocht.

Foto's Gretha van der Veen©