Helaas moet ik zolang de Peizermade afgesloten is met onze zoon s'morgens naar school fietsen.......

Ik heb een verhaal voor de hardrijders door onze straat, dan weten zij ook waar ze allemaal langsrijden omdat ze er heel snel voorbij zijn....

Hebt u weleens gefietst over de Roderwolderweg? Deze weg is een onderdeel van een mooie fietstocht van bijvoorbeeld van Roden naar Groningen. Voordat je bij de Onlanden komt, dit is dat mooie natuurgebied met veel vogels en natuur, rij je eerst een heel stuk over de Roderwolderweg.

Heerlijk fietsen genieten van de mooie boerderijen en de natuur.
Maar vaak wordt deze rust verstoord door auto’s die het druk hebben om naar hun werk te gaan. Want tussen 7:00 – 9:00 uur s’morgens en rond 17:00 – 19:00 uur is er geen plek voor toeristische fietsers of fietsers die óók naar hun werk gaan in Groningen. En wist u dat er in Roderwolde ook een kleine basisschool staat “Het Palet”? Want ook kinderen uit Foxwolde moet over deze weg fietsen naar school.

Helaas komt het voor dat er een auto met een hoge snelheid over deze weg rijdt. Voor de mensen die deze weg kennen is het eerste stuk vanaf de stoplichten een mooi recht stuk om eens flink het gaspedaal in te trappen. En dan is er nog bij het tolhuisje een kruising (Haarveen, Moleneind), maar daar zit nu een landbouwsluis en dan komen daar toch haast geen auto’s meer vandaan. Ook daar steken veel fietsers over, kinderen die naar school gaan. Maar we zien ook vaak dat de auto’s daar weinig gas terugnemen. Op de T-splitsing ga je rechtsaf, op de rechterkant heb je het mooie café wat Foxwolde heeft, vanaf deze plek wordt het vaak opletten, want hier beginnen de bochten. Onoverzichtelijke bochten, maar toch zijn er auto’s die toch de gok nemen om in te halen, en als daar dan toch een auto van de andere kant komt dan is het gauw aan de kant. Oja die fietser is er nog, maar die kan wel door de berm.... toch? Als de berm goed onderhouden zou zijn dan zou dit niet zo’n probleem zijn voor de fietsers, maar de wegkanten zijn slecht met vaak gaten ernaast. Maar we zijn weer van de schrik bekomen en gaan door met fietsen want ja het is zo mooi hier. Dan eindigt de Roderwolderweg en begint de Hoofdstraat in Roderwolde. Aan de linkerkant de oude school, nu fungeert dit als een woonhuis, en dan zie je aan de rechterkant mooie gekleurde palen, die staan vaak bij een school. Want ook Roderwolde heeft veel naar schoolgaande kinderen, de één kijkt wel naar links en rechts… de ander kijkt alleen naar links want hij of zij ziet ineens een klasgenootje staan. Daarom is dit een 30 km zone voor de veiligheid van onze kinderen. We fietsen zo verder door het mooie dorp, langs het café de Rode Hert en aan de rechterkant een mooie klein wit kerkje. Je kunt hier naar links en dan kom je op de Pastorielaan/ Achtersteweg, en dan kom je weer op de Hooiweg uit, snijdt ook weer lekker af.

Maar wij gaan rechtdoor langs de mooie molen van Roderwolde, want auto’s neem eens gas terug en kijk eens naar onze mooie molen. En dan door de bocht begint de onlanden alleen maar rust, echt genieten.

Hier wordt jezelf lekker rustig van, als het gas wat terug zou kunnen, dan zouden zowel fietsers als auto’s heerlijk relaxed aan het werk kunnen gaan.
Want wees eens eerlijk hoeveel schiet je hier nu mee op? 1 of 2 minuten sneller, geniet deze tijd dan van onze mooie route.

p.s. Ik had in het verhaal nog niet eens de E-bikers genoemd. Er zijn een aantal die overal tussen slalommen, die zorgen ook voor gevaarlijke situaties.