Vier van de twaalf Drentse gemeenten nemen onwettelijke maatregelen bij het aanbieden van een gratis huwelijk. In Meppel, Midden-Drenthe, Westerveld en Noordenveld mogen alleen inwoners van die gemeente gratis trouwen, terwijl zo’n uitsluiting niet is toegestaan. Dit en meer blijkt uit onderzoek van trouwplatform ThePerfectWedding.nl naar het aanbod van gratis huwelijken in alle 355 Nederlandse gemeenten.


Ronald Zijlstra van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken onderschrijft dat wat de gemeenten doen niet is toegestaan. Toch begrijpt hij dat gemeenten beperkingen opleggen aan gratis trouwen: “Sommige gemeenten krijgen zo veel verzoeken binnen, dat er steeds minder mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld mensen die de kosten moeilijk kunnen opbrengen.”


Relatief korte wachttijd in Drenthe

Drentse bruidsparen die gratis willen trouwen, moeten gemiddeld ongeveer 1,5 maand wachten (54 dagen). Landelijk ligt dat gemiddelde op 2,5 maand (79 dagen).


In Coevorden is de wachttijd het langst met ongeveer 3,5 maand. Ook in Hoogeveen staan koppels relatief lang in de wachtrij: 2,5 maand. Assen heeft een wachttijd van 54 dagen. In Aa en Hunze en Westerveld kunnen bruidsparen binnen een maand het jawoord gratis geven.


Alle onderzoeksresultaten zijn te bekijken op: www.theperfectwedding.nl
Foto Rawpixel