DitisRoden op de koffie bij Volksvermaken Peize: Rianne Mensinga 


 


Ditmaal reizen we af naar Peize. Bij het huis met de grootste vlag van Volksvermaken Peize in de tuin woont Rianne Mensinga. Haar man Albert werkt bij de vlaggenmaatschappij Groningen, dus tja dat kan niet missen. We worden hartelijk ontvangen door het echtpaar en nemen plaats in de gezellige achtertuin onder het genot van een kopje thee. Rianne is geen geboren en getogen Peizenaar.


 


"Ik ben geboren in Noordhorn. In ‘84 konden we kiezen óf een klein appartementje in Zuidhorn óf dit mooie hoekhuis hier in Peize. Nou, dat was een makkelijke keuze natuurlijk en we wonen hier prachtig."


En dat kunnen wij beamen.


 


Rianne zit al 20 jaar bij Volksvermaken Peize. Bijzonder is dat zij de eerste en enige vrouw is tot nu toe. Ze herinnert zich nog goed de allereerste vergadering.


"Iedereen was zo bedeesd en netjes dat ik er maar een vieze grap tegen aan gooide, daarna was het ijs gebroken. Officieel ben ik vice- voorzitter, maar dat is meer omdat het een naam moet hebben. Wij doen alles met elkaar."


 Aanstaande zaterdag wordt voor Rianne een bijzondere dag, dan is het de laatste keer dat ze marktmeester is van de grote jaarlijkse braderie in het dorp. Na 20 jaar vindt ze het tijd om er mee te stoppen.


"Inmiddels zijn de kinderen de deur uit en werk ik 4 dagen in de week als hoofd caissière bij de Kampeerhal in Roden. Het zal wel raar zijn om volgend jaar niets meer te hoeven regelen, maar Nico neemt het van mij over en mocht hij er niet helemaal uit komen, dan help ik hem uiteraard graag. Of ik zelf ook feest ga vieren? Ik moet er zaterdag ochtend om half 7 al staan. Vroeger ging ik nog wel eens vrijdags op stap tot uurtje of 2, maar tegenwoordig niet meer. Zaterdags is het lampje ook wel uit na 15 uur in de benen te zijn geweest. Meestal gaan we zondags na het hobbelfietsen wel even een borreltje drinken met elkaar."


 


Het belooft zaterdag perfect weer te worden voor de jaarmarkt. Mocht u er nog willen staan met uw handelswaar, neem dan gerust contact op met Volksvermaken Peize. In maart neemt Rianne officieel afscheid van Volksvermaken. Tegen die tijd leest u vast meer daarover op DitisRoden.
Tekst© Coby van Zanten