Roden – Al 40 jaar een begrip, Spelweek Noordenveld. Reden voor DitisRoden om eens om de tafel te gaan zitten met Ronald Uilenberg, één van de organisatoren.
Na uiteindelijk een datum te hebben gevonden wanneer we beiden kunnen, spreken we vrijdagmiddag af bij Het Wapen van Drenthe.


 


Keurig in een mooi overhemd en een colbertje zit Ronald al te wachten. Mijn oog valt meteen op een speldje wat hij draagt. ‘Petje af’ staat erop. En daar begint Ronald vol enthousiasme te praten! Voor hem is vermaak voor de jeugd iets wat hem enorm bezighoudt. Het ontbreekt hier in Noordenveld nog al aan het een en ander. Daar ben ik druk mee bezig. ‘Petje af Noordenveld’ is mijn volgende project waar ik me op stort, daarover later meer, nu eerst de Spelweek.


 


In 1979 richtten Henk Kämink en Max Tauran de spelweek op, met het idee dat ieder kind, arm of rijk, zijn of haar vakantie met een fantastisch avontuur moet kunnen afsluiten. In 1980 was eigenlijk de eerste echte spelweek, voornamelijk hutten bouwen en spelletjes doen bij de Dobbe met zo’n 60 kinderen. De organisatie was in handen van de gemeente en later WiN. In 2015 konden zij helaas de spelweek niet meer ondersteunen. Een aantal vrijwilligers waren bereid om de organisatie op te pakken en er een stichting van te maken, zodat deze leuke week voor kinderen niet verloren ging. We hebben nu plek voor 250 kinderen en dat kan dankzij 50 geweldige vrijwilligers! Uiteraard hebben we onbetaalbare sponsoren! Met de Jumbo Roden als trotse hoofdsponsor, maar er kunnen nog altijd meer bij. En denk niet alleen financieel hoor, maar wat dacht je van bijv. transport en we zijn op zoek naar beschikbare opslagruimte. Daarnaast roepen we bedrijven op om het magazijn eens door te kijken of er niet toevallig nog een doos met 250 leuke give-aways staat. Hier kunnen we de kinderen enorm blij mee maken!


 


Hoe ziet een spelweek er nu uit zonder teveel te verklappen?


Eerst hebben we maandag t/m woensdagochtend groep A, de jeugd van 6 t/m 8 jaar, deze zit echt vol en we hebben al een wachtlijst. Woensdagmiddag t/m vrijdagmiddag hebben we groep B van 9 t/m 12 jaar, hier zijn nog 17 plekken vrij. Tja, wat hebben we allemaal op de planning staan? Nog steeds hutten bouwen, van pallets die door de Kampeerhal Roden en Schaap bestrating voor ons worden verzamelt. Jan Louwes (van de gemeente) zorgt voor de opslag en het transport. Wat een topper die man, hij neemt ons heel veel werk uit handen! We hebben een vossenjacht, speurtocht, bonte avond, op het voetbalveld van vv Roden staat een 40 meter lange stormbaan (waar de vrijwilligers ook graag helemaal los op gaan), een nachtspel, kampvuur, zwembad. Nog zoveel meer, maar het belangrijkste is dat de kinderen een onvergetelijke tijd hebben. Dankzij onze sponsoren en zeker niet te vergeten onze vele vrijwilligers, kunnen we dit doen voor slechts 15 euro per kind.


 


Ik kan u vertellen dat deze man niet uitgepraat raakte, niet alleen over de spelweek, maar ook over vele andere dingen, maar alles heeft betrekking op de jeugd. Binnenkort leest u op DitisRoden meer over ‘Petje af Noordenveld’.


 


Wil je je nog inschrijven kijk dan op de site: www.spelweeknoordenveld.nl
Wilt u sponsor worden? Mail of bel: info@spelweeknoordenveld.nl tel 084-8720065
Tekst Coby van Zanten©️