Roden - Deze druilerige dag bellen we aan bij de Paaskamp in Roden. Hier woont Nancy Bekkering met haar man, 3 dochters (2 uitwonend) en 1 zoon. Twee blije labradors begroeten ons kwispelend. ”Kom maar gauw binnen, ze doen niks hoor, koffie?” verwelkomt Nancy ons. We nemen plaats aan de grote eettafel in het gezellige woonhuis.

“Mantelzorgmakelaar… hier in het Noorden is het een nog redelijk onbekend beroep. In de Randstad en Zuiden des lands is het veel bekender. Dat moet ik hier in het Noorden ook voor elkaar zien te krijgen. Dus ben druk bezig om ‘reclame’ te maken”, vertelt Nancy. “De grootste vraag is natuurlijk wat houdt een mantelzorgmakelaar precies in? Beknopt gezegd neem ik de papieren rompslomp over van de mantelzorger, maar ik kan ook voorzieningen regelen waar nog nooit aan gedacht is. Zo heb ik een nog jonge cliënt die na haar bevalling reuma kreeg. De zorg voor hun kind en het huishouden kwam vooral op haar man zijn schouders terecht en dat naast zijn baan. Ten eerste heb ik hulp in de huishouding geregeld. Daarnaast hebben we gekeken naar andere oplossingen. Nu heeft ze een elektrische driewieler zodat ze zelf hun kindje naar school kan brengen en ophalen. Hoe mooi is dat? En haar man kan zijn vrije tijd besteden aan zijn gezin.”

Hoe kwam je op het idee om hierin je passie te vinden?
“Hiervoor heb ik 15 jaar bij WIN gewerkt. Ik miste de diepgang met mensen. Ik kon ze wel doorverwijzen, maar daar stopte het ook. Voor mijn vader was ik destijds ook mantelzorger en kwam er achter hoe zo’n doolhof het regelwerk was. De wereld van zorglandschap is echt op Hbo-niveau, hoe erg het ook is. Mijn tijd om echt aandacht te kunnen besteden aan zorg verviel hierdoor grotendeels. Na een intensieve opleiding ben ik recent voor mezelf begonnen. Je moet het zo zien dat ik dus heel veel werk uit handen kan nemen en ook oplossingen aanbied waar je zelf nooit aan had gedacht. Daarbij komt ook nog dat de mantelzorgmakelaar grotendeels vergoed kan worden uit de aanvullende zorgverzekering.”
“Mijn grootste wens is dat ik bij bedrijven een soort ‘bemiddelaar’ word tussen de werkgever en de meewerkende mantelzorger. Meestal is dat nog een angstvallig gebied voor met name de werkgever. Maar hier zijn zoveel oplossingen voor te bedenken.”

“Op 6 november wil ik een workshop PGB (PersoonsGebondenBudget) voor mantelzorgers organiseren. Maar daar kom ik te zijner tijd wel op terug.”
Kortom de mantelzorgmakelaar regelt, informeert en ontzorgt. Onafhankelijk helpt ze u door het woud van loketten en de wet- en regelgeving voor zowel de mantelzorger als diegene waar u voor zorgt. Ze kan de werkende mantelzorger bijstaan, maar ook de werkgever. Want de mantelzorger verdient aandacht en zorg.

Voor meer info kunt u eens een kijkje nemen op mantelzorgmakelaarvanhetnoorden.nl of bel/app Nancy Bekkering op 06 117 268 24. Mailen kan ook, info@mantelzorgmakelaarvanhetnoorden.nl
Als we richting de deur lopen waar haar volgende afspraak op haar staat te wachten met nog 2 kwispelende hondjes, klaar voor een boswandeling, wijst ze ons op een aantal prachtige sieraden. Ze vertelt dat ze dat door laat bestaan voor haar overleden zus en voor stichting Zulu Aid. Ook zeker een kijkje waard deze site en voor een zeer goed doel, Hillcrest Aids Centre.
Tekst Coby van Zanten©