NA 450 JAAR GROEN ERFGOED TERUG OP MENSINGE


 


RODEN – Met het oog op de ontwikkeling van een historische tuin organiseert Museum Havezate Mensinge i.s.m. Landschapsbeheer Drenthe en de Nederlandse Tuinenstichting op zondag 7 juli de Tuinendag op de havezate in Roden. Ook op andere borgen worden culturele events georganiseerd om mensen kennis te laten maken met de groene geheimen van Drentse landgoederen.


 


 


Vijgen in het turfhok


De Tuinendag is een bijzonder moment voor Museum Havezate Mensinge, want op deze dag worden de borders van het voorterrein verreikt met planten die hun oorsprong hebben in de weelderige tuinen van de borg Ewsum. De vroegere eigenaar van deze borg, Johan van Ewsum (1570), tevens bewoner van Mensinge, was zeer gesteld op de tuinen van zijn beide landgoederen. Samen met zijn vriend Popko Ufkens probeerde hij allerlei nieuwe gewassen uit. Zo kweekte hij vijgen in het turfhok, deed hij een poging om vroege perziken te kweken en rozen te laten bloeien in een hulststruik; het kon hem niet exotisch genoeg zijn. Helaas is van de intrigerende tuin van Mensinge alleen de duiventil overgebleven. Tijdens de Tuinendag kunnen bezoekers daarom Ewsummer stekjes planten op het voorterrein van Mensinge om zo de historische tuin nieuw leven in te blazen.


 


 


De Tuinendag


De Tuinendag wordt om 13.00 uur geopend door Anja Verbers van Landschapsbeheer Drenthe en tevens initiatiefnemer van het project Erfgoed Gardeners. Na de opening kunnen bezoekers meedoen aan verschillende activiteiten. Zo is er om 13.30 en om 14.30 uur een workshop ‘leren kijken’, waarbij bezoekers een rondleiding krijgen over het terrein van het landgoed en de natuur bestuderen aan de hand van oude kaarten. Doorlopend kan er geschetst worden met pastelkrijt en op het voorterrein van Mensinge is een indruk te zien van hoe de oorspronkelijke tuinen van Mensinge er mogelijk uitzagen. Voor iedereen die het herstel van de historische tuin van Mensinge een warm hart toedraagt, is er op deze dag de mogelijkheid om een steentje bij te dragen.


 


De Tuinendag is gratis te bezoeken. U vindt Museum Havezate Mensinge aan de Mensingheweg 7, 9301 KA Roden. Bezoekers van de Tuinendag krijgen € 1,00 euro korting op de toegangsprijs van het museum. Tot en met 15 september is in Museum Havezate Mensinge de tentoonstelling Henk Helmantel te bewonderen. Kijk voor actuele openingstijden, tentoonstellingen en evenementen op mensinge.nl.


Foto's© Roel Lubbers