Met een hoofd vol duurzame inspiratie aan de slag


 

Hoe zorg je samen voor een duurzame samenleving? Welke informatie en handreikingen hebben inwoners nodig? En wat verwachten zij van de gemeente? Om hier antwoord op te krijgen, waren inwoners van de gemeente Noordenveld uitgenodigd voor een inspiratiebijeenkomst op donderdagavond 27 juni in de Health Hub in Roden. Met een inspirerend verhaal van beroepsidealist Hilda Feenstra, een informatiemarkt en gesprekstafels gaf de gemeente inwoners informatie en inspiratie op weg naar een duurzaam Noordenveld.


 


In actie durven komen


Om inwoners aan te zetten tot actie en ze bewust te maken van hun eigen keuzes en rol vertelde auteur en beroepsidealist Hilda Feenstra een inspirerend verhaal over hoe je zelf en als groep een verschil kunt maken voor een betere wereld. Hilda: "Als je eenmaal weet dat een duurzame samenleving nodig is, moet je zelf in actie durven te komen. Jouw actie en durf zetten anderen weer aan om ook de stap te zetten."


 


Informatiemarkt


Naast een inspirerend verhaal konden de aanwezigen in gesprek gaan over de thema's Vervoer, Energie en Groen in de buurt. Bij elk thema stonden stands met informatie van projecten of ondernemers. Van de Junior Energiecoach en Buurkracht tot aan Operatie Steenbreek, het laadpalenproject dat binnenkort van start gaat en Energiecoöperatie Noordseveld. Tips, vragen en suggesties kon men kwijt op borden zodat de gemeente weet wat er leeft onder haar inwoners. Er hebben zich mensen aangemeld die met de gemeente mee willen denken in werkgroepen die na de zomervakantie starten.


 


Steeds duurzamer leven


Wethouder Kirsten Ipema benadrukt dat duurzaamheid meer is dan een stip aan de horizon:
"In de gesprekken met inwoners hebben we veel informatie verkregen en inspiratie opgedaan. Je ziet dat het onderwerp begint te leven, maar dat men wacht op concrete en bruikbare maatregelen van de overheid waar men in de buurt of zelf mee aan de slag kan."


Om die maatregelen en koers te bepalen roept de gemeente inwoners op om zich aan te melden voor werkgroepen Duurzaamheid. De eerste geinteresseerden hebben zich al gemeld, maar er kunnen nog meer bij. Aanmelden kan door een mail te sturen naar duurzaam@noordenveld.nl.