RODEN - Ondanks dat het niet echt mooi weer was werden de schapen wel geschoren.
De kudde van Buitenkamp stond op het terrein van Havezate Mensinge. Ik was de enige toeschouwer die er was. De meeste zullen hebben gedacht dat het door het weer niet door zou gaan.

Voor mij een geluk want ik kreeg gelijk ook uitleg. Het zijn Schoonebekers, Heideschapen. Dat blijkt ook een zeldzame schaap te zijn. Deze schapen staan ook hoger op de poten dan de schaap die altijd op de dijk staan. Het zijn Oerschapen.

De schapen die hier stonden waren enters, eenjarige schapen. Buitenkamp heeft ongeveer 600 schapen in totaal. Zo staan deze schapen in Noordenveld, Tynaarlo en in Haren.

Het scheren van schapen hoeft maar 1 keer per jaar te gebeuren. Het is een fysiek zware klus, je staat gebukt en het is een handigheidje die je moet hebben om de schapen te scheren.

Het liefst heb de vakmannen er warm weer bij omdat het huidsmeer dan dunner is (vettere vacht) dat scheert gemakkelijker. De schapen hadden er niet heel veel zin in. Uiteindelijk lieten ze het ook gewoon gebeuren.

Buitenkamp verkocht de vachten ongeveer voor 20 euro. Atelier Saar uit Letterlbert maakt hier weer hele mooie kleden van. Zelf heb ik ook zo'n kleed op de bank, maar ben wel weer toe aan een nieuw kleed!!

Tekst/foto's© en film José Reijinga