Roden - Roden is hoogstwaarschijnlijk getroffen afgelopen nacht door een Downburst ook wel windschering genoemd.

Windschering (windshear) is een zeer lokale, plotselinge verandering in de wind. Dat kan de windsnelheid of de windrichting zijn of beide tegelijk. Er zijn drie typen windschering te onderscheiden:

verticale windschering is een verandering van de horizontale wind tussen twee punten in de verticaal; horizontale windschering is een verandering van de horizontale wind tussen twee punten in hetzelfde horizontale vlak; schering van de verticale wind is een verandering van de verticale wind tussen twee punten in hetzelfde horizontale vlak. In de praktijk komen in de vrije atmosfeer bij diverse meteorologische fenomenen vaak combinaties van deze drie scheringen voor.

Windschering komt veel voor bij buienlijnen en onweersbuien en dat is gevaarlijk voor de luchtvaart. Een voorbeeld is de zogenaamde downburst of microburst. Dit is een lokale neerwaartse koude luchtstroming die uit de bui valt. Neervallende neerslagelementen (hagel en regen) sleuren de lucht mee. Die lucht komt van grote hoogte en is koud. De verdampende neerslag koelt de lucht nog verder af en daardoor neemt het volume af en de dichtheid toe, waardoor de lucht versnelt op weg naar het aardoppervlak.

Als de diameter van de neerwaartse luchtstroming 4 km of minder is, wordt gesproken van een microburst. Een microburst is niet alleen zeer lokaal, maar duurt ook slechts 15-20 minuten. Als de diameter groter is dan 4 km wordt gesproken van een macroburst. Als deze lucht de grond bereikt zal die zich horizontaal verplaatsen en daarna weer in een werveling gaan opstijgen. De horizontale luchtstroom van een krachtige downburst kan leiden tot plaatselijke windsnelheden tot 77 m/s (150 knopen). De wervelingen van de stijgende lucht zijn tot een hoogte van 500-600 meter nog merkbaar.

Downbursts kunnen ontstaan als gevolg van temperatuursverschillen in de atmosfeer. Onweersbuien zijn de belangrijkste oorzaken. De regenbui hoeft daarbij niet op de grond merkbaar te zijn, omdat het water al verdampt alvorens het de grond bereikt. De downburst wordt dan droog genoemd. Tekst Wikipedia
Hoofdfoto© José Reijinga
Film Coby van Zanten©️