Roden – Op de woensdagochtend reizen we af naar het Gemeentehuis. Rond koffietijd hebben we afgesproken met Kirsten Ipema.

”Leuk dat jullie mij vragen, het is bijna een competitie tussen ons onderling, want ik moet eerlijk toegeven, ik sta de laatste tijd wel veel in het nieuws, daar word ik ook wel mee geplaagd hoor, maar daar kan ik wel om lachen. ”

Wie is Kirsten Ipema?
Kirsten is 37 lentes jong, woont samen met haar vriend Arnold en 2 dochters van 5 en 7 in het pittoreske Langelo. “Een leuk, gezellig en hecht dorp. Met veel activiteiten waar ik actief aan deel neem. Als 1 van mijn hobby’s zet ik ons dorpskrantje in elkaar ‘Langelo Leeft’. Net zoiets als wat jullie doen, maar dan op papier." lacht ze. “Altijd een hele klus om het passend te maken, maar ontzettend leuk om te doen.”

Ze is de 2e vrouwelijke wethouder van Gemeente Noordenveld. Als eerste vrouw ging zo’n 20 jaar geleden Vroukje Hartlief haar voor. Hoe bevalt dat tussen de mannen?
“Ik heb inmiddels mijn draai er wel in gevonden, in het begin waren ze uiteraard heel aardig voor me, na een paar maanden werd het wat kritischer en dacht ik aha, zo is het dus echt. Er is altijd een stoffig imago van een wethouder, een oudere man, maar in de Gemeente Noordenveld is dat al heel anders. De jongere garde met Henk Kosters als de iets ‘oudere’, maar hij is ook degene die gezag uitstraalt. We hebben een leuk team zo."

Wat maakt het verschil met een vrouw erbij?
"Mannen houden van dingen uitleggen, vrouwen zijn meer van het luisteren.”

Hoe ziet jouw week eruit?
“Maandags staat altijd vast, dan zitten we van 9 tot 4 bij elkaar en stemmen we afspraken onderling af. Vind het ook de zwaarste dag meteen, we zitten dan alleen maar binnen, geen frisse lucht happen. Maar ja, het is nodig om de rest van de week te kunnen plannen. Dinsdags hebben we ochtends de besluitvorming met het college en middags plannen we altijd een werkbezoek. Dit vind ik dan ook de leukste dag. De rest van de week is variërend, meestal overleg met andere gemeentes of openingen of iets dergelijks. Het is maar wat mijn agenda mij brengt. Dat was het eerste wat mij hier geleerd is, ik mag zelf de agenda niet vullen, dus het is altijd een verrassing wat de dag brengt. Maar goed ook, want qua tijden en planning zat ik nog wel eens dubbel. Woensdagavonds hebben we altijd vergadering. En na die tijd drinken we altijd even wat. Ik neem als ik in functie ben geen borrel, voor mij dan een spaatje rood!”

Je bent nu een jaar wethouder, is het wat je ervan verwacht had?
“Eerlijk gezegd had ik totaal geen verwachting. Vanuit het verenigingsleven in Langelo kwam ik in aanraking met de politiek. Tijdens een raadsvergadering namens het bestuur van Langelo vond ik het best interessant. Uiteindelijk werd me gevraagd of ik mee wou doen met de verkiezingen namens Gemeentebelangen. Ik vond het prima, maar wou niet onderaan de lijst. We werden de grootste en mochten met 2 wethouders deelnemen, Henk Kosters en ik. Mijn doel is met name na te denken over duurzaamheid. Ik word wel klimaatdrammer genoemd, maar zo zie ik het niet. Met kleine dingen kun je al zoveel aanpassen. Zo hadden we onlangs voor de jeugd 'Junior Energie Coach'. Kinderen konden bijhouden hoe lang ze thuis douchen, de verwarming een graadje lager zetten enz. Bewust laten maken van energie verbruik. Maar ook het isoleren van je woning bijvoorbeeld. Noordenveld kan met kleine aanpassingen veel betekenen. Wat dacht je van een grasveld niet strak maaien, maar juist wild laten begroeien. We zijn bezig met een Bij-vriendelijke Gemeente 'Noordenveld zoemt'. Door deze wilde perkjes werk je mee aan natuurbehoud. Hopen dat mensen dat ook zo zien, niet dat ze denken dat we het perkje zijn vergeten te maaien.”

Wat is het leukste aan je werk?
“Het sociale is het wel het leukste, de gesprekken met inwoners, zoals bijvoorbeeld de bijeenkomst ‘Ontmoeting met dementie’ in de bibliotheek laatst. Maar ook als je bij de mensen thuis mag komen. Gemeente Noordenveld kent in totaal 26 dorpen en ik ben eigenlijk alleen bekend met de kant van Langelo, Norg en Westervelde zeg maar. Leuk om ook kennis te maken met de andere dorpen. Daarentegen vind ik het soms nog onwerkelijk dat ik nu wethouder mag zijn. Of mijn ambitie is om ook burgemeester te worden?” Ze lacht. "Daar heb ik nog nooit over nagedacht, maar wie weet. Ik heb ook geen idee hoe lang ik deze functie mag bekleden, 4 jaar of 8 jaar… Het ligt in ieder geval niet in mijn ambitie.”

Na 2 bakjes koffie sluiten we het gezellige gesprek af. Ons gevoel zegt dat we de naam Kirsten Ipema nog vaak gaan horen, in positieve zin uiteraard. Binnenkort gaat DitisRoden op de koffie bij 1 van haar collega’s.
Tekst Coby van Zanten©