De Nederlandse natuur is niet gevaarlijk!
Het tekenseizoen is weer begonnen. En dat zorgt vaak voor stress en paniek en zelfs angst om de natuur in te gaan. Want 'teken zijn gevaarlijk en je kan er ziek van worden'. Dat is natuurlijk waar, maar er is geen reden voor paniek. Als je maar weet hoe je een tekenbeet kunt voorkomen en wat je moet doen als je wel een keer gebeten wordt. En vooral voor kinderen is het handig om meer te weten te komen over teken, want zij spelen natuurlijk heel vaak in de natuur. Als je weet waar je op moet letten, is de Nederlandse natuur niet ​meer zo gevaarlijk! Daarom heeft IVN Drenthe het educatieproject 'kleine monstertjes' ontwikkeld, waarin de teek een grote rol speelt.

Kleine monstertjes
Op de scholen waar het project 'kleine monstertjes' draait, gaan de leerlingen zelf actief aan de slag met verschillende doe-activiteiten over de teek en de eikenprocessierups. Zo leren ze waar en hoe deze beestjes leven, wat hun biologische vijanden zijn, wat het nut van ze is in de natuur, maar ook welke gevaren de aanwezigheid van deze beestjes met zich meebrengt. In de opdrachten komen ook de natuurlijke vijanden van de kleine monstertjes aan bod. De leerlingen gaan dan ook zelf actief aan de slag om het leefgebied voor de natuurlijke vijanden te verbeteren; bijvoorbeeld door vogelnestkasten en zaadbommen te maken.

Lekker veel buiten zijn is gezond!
GGD Drenthe juicht het toe om lekker veel buiten te zijn. Als je veel buiten bent, is de kans groot dat je een teek of eikenprocessierups tegenkomt. Teken en eikenprocessierupsen kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van je gezondheid. GGD Drenthe helpt graag om dit te voorkomen: "Wij zijn dan ook trots dat wij een bijdrage hebben kunnen leveren aan dit project!" Als aanvulling op het educatiemateriaal biedt GGD ook gastlessen aan over de teek.

Week van de Teek
Van 15 - 21 april is het de Week van de Teek. Deze week wordt jaarlijks georganiseerd door landelijke samenwerkende organisaties om zoveel mogelijk mensen te wijzen op de risico's en het voorkomen van een tekenbeet. Het regionale tv-programma ROEG Junior zal in de uitzending van 20 april daarom ook aandacht besteden aan dit onderwerp. Dus wil je meer weten, kijk dan zaterdag 20 april vanaf 17.10 naar RTV Drenthe.

Zoveel mogelijk Drentse leerlingen bereiken
Het project is tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van GGD Drenthe, gemeente Midden-Drenthe en de provincie Drenthe. Zij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk leerlingen meer kennis krijgen over dit onderwerp. Het lesmateriaal wordt aangeboden aan alle scholen die zijn aangesloten bij het scholennetwerk van IVN Drenthe.