Nieuw-Roden – Is het u wel eens opgevallen hoe spik en span het dorpshuus van Nij-Roon erbij ligt?

Dit is met name te danken aan twee toppers genaamd Co Schavemaker en Ben Wormmeester. Iedere maandag ochtend zijn ze in en rondom het dorpshuis te vinden. Het mooie weer komt er weer aan en dus zijn ze veel buiten bezig. Zo maken ze weer een terrasje net als vorig jaar en natuurlijk met een prullenbak, zodat het ook netjes blijft. Er wordt veel gebruik van gemaakt, ook door de jeugd. Ben woont er tegenover dus kan altijd een oogje in het zeil houden, een soort toezichthouder.

Ben heeft altijd bij de luchtmacht gezeten, het logistieke gedeelte zeg maar. Hij woonde eerder in Groningen. Vroeger huurden ze al een huisje in de bossen van Norg, hij zei tegen zijn vrouw als we een woning kunnen krijgen in die buurt, dan doen we het! En zo is hij hier nu alweer 5 jaar gesetteld. Zijn hobby was altijd ultra light vliegen, maar ben 70 en er moest tot mijn grote spijt es een keer ermee stoppen. Mis het heel erg hoor, maar heb alles pats boem ingeleverd.

Co heeft jaren in de autoschade gewerkt, sinds 2013 kon hij met vervroegd pensioen. Hij is een Noord-Hollander, maar woont al dik 48 jaar hier. Toen ik bij huis kwam, moest ik wel iets om handen hebben, heb eerst mensen met een beperking met een busje naar en van hun werk gehaald. Op de donderdag ben ik ook nog gastheer in het Wilhelmina ziekenhuis in Assen. Daar stop ik binnenkort mee, mijn vrouw werkt daar nu nog, maar kan met pensioen. En nee, ik stop niet met het dorpshuis, moet wel iets om handen hebben.

Dat ze van het 'laat je handen maar wapperen' mentaliteit zijn is wel duidelijk. We lopen hier samen rond en bedenken allerlei dingetjes We doen het omdat het leuk is, maar soms moeten we lang wachten totdat er akkoord wordt gegeven. Dat is voor ons wel eens lastig. Wij willen sneller, maar weten ook dat we afhankelijk zijn van bijvoorbeeld de Gemeente. Het mooiste is dat we ook dingetjes kunnen doen voor de buurt. Zo wou een vrouwtje hier in de buurt graag een parkeerplaats voor haar zelf. Ons kwam ten gehore ‘als je denkt dat het goed is, moet je het doen’, die onthouden we. Zo gezegd zo gedaan. Bij ons moet een duidelijke nee zijn, anders zijn we van mening gewoon doen!

Dat het dorpshuis en Nieuw Roden hun handjes mag dichtknijpen voor deze 2 toppers hoef ik denk ik niet meer te vermelden. Met heel hun hart en ziel zijn ze aan het werk om er een nette en gezellige plek van te maken! En samen zijn ze een gouden duo.
Tekst/foto Coby van Zanten©