NOORDENVELD - 'Drents Big Vief' is een fietssafari geïnspireerd door de zeldzame Big Five uit Afrika. U hoeft namelijk helemaal niet naar Afrika om bijzondere dieren te zien, want ze zijn hier ook in Nederland te vinden! Drenthe heeft historisch gezien een grote en sterke agricultuur. Ook nu nog is de landbouw de grootste grondgebruiker van Drenthe. Ruim 70% van het oppervlak (152.000 ha) van Drenthe is daarvoor in gebruik. Drenthe en haar landbouwdieren gaan daarom hand in hand. Maar wist u dat Drenthe haar ‘eigen’ unieke rassen heeft? Dit zijn de Drents Big Vief: het Drents Hoen, het Drents Heideschaap, de Bonte Bentheimer, De Groninger Blaarkop en de Nederlandse Landgeit. Deze dieren zijn zeer zeldzaam, en maken deel uit van Nederlands levend cultureel erfgoed. De fietssafari is een laagdrempelige manier om mensen kennis te laten maken met Nederlandse agricultuur, zeldzame landbouwhuisdierrassen en hoe belangrijk het is om na te denken over wat er zal gebeuren als deze rassen (en daarmee hun genetisch materiaal) uitsterven.

Wist u dat bijvoorbeeld de Groninger Blaarkop, oftewel de Polderpanda, even zeldzaam is als de Chinese panda?

De Drents Big Vief fietssafari biedt u de mogelijkheid om kennis te maken met Drenthe haar levend cultureel erfgoed, de uniekheid van de Drentse natuur en mooie Drentse horecagelegenheden.

De fietssafari is een dagtocht door de gemeente Noordenveld in samenwerking met 3 horeca gelegenheden: Hotel Restaurant Bitter & Zoet in Veenhuizen, Theehuis de Bosrand in Norg & De Jufferen Lunsingh in Westervelde. U zult tijdens de tocht de mogelijkheid hebben om de Big Vief te spotten terwijl u tegelijkertijd kennis maakt met mooie horeca gelegenheden die bij de Drents Big Vief ‘feeling’ passen. Deze locaties werken met thema’s als duurzaamheid, lokaliteit en hebben af en toe ook vlees op het menu van de Big Vief.

U zult bij de safari een route ontvangen en een boekje die speciaal ontwikkelt is voor deze tocht door Noordenveld. Er wordt in dit boekje uitgebreid informatie gegeven over de Drents Big Vief: bij elk dier wordt er informatie verschaft over zijn herkomst en de functie in de (landbouw)industrie. De fietssafari is zal aankomende vrijdag 19 april gelanceerd worden, wat inhoudt dat de safari daadwerkelijk te fietsen zal zijn en het arrangement te boeken.

Website: www.drentsbigvief.nl
Instagram: www.instagram.com/drentsbigvief
Facebook: www.facebook.com/DrentsBigVief
Foto logo Drents Big Vief