Op vrijdag 11 januari vertrekken leerlingen van klas 2 van het Dr. Nassau College Norg naar Pieterburen. Gewapend met grijpers en vuilniszakken ruimen zij aan de Waddenkust het afval op, dat van het containerschip MSC Zoe in zee terecht is gekomen.

Het zal niemand zijn ontgaan. Op 2 januari zijn bijna 280 containers van een containerschip in de Waddenzee terecht gekomen. Op de Waddeneilanden en langs de Groningse en Friese kust zijn verschillende goederen en afval aangespoeld. Dit levert een groot probleem op voor het milieu.

Leerlingen van het Dr. Nassau College Norg zijn zeer begaan met het milieu. Vanuit het profiel Technasium werken leerlingen van klas 2 aan een opdracht om een oplossing te bedenken hoe ze de plastic soep in de zee kunnen voorkomen en verminderen. Bij deze opdracht doen ze onderzoek naar de effecten van plastic in de zee en wat dit voor mens en dier betekent. Hiernaast heeft met name het Waddengebied altijd een belangrijke plaats ingenomen binnen het onderwijs van de school. De school vertrekt namelijk elk jaar voor een tweedaagse excursie naar één van de Waddeneilanden. De containerramp op de Waddenzee liet de school dan ook absoluut niet koud. In de kerstvakantie werd er meteen actie ondernomen om met één of meerdere klassen naar de Wadden te gaan om daar de troep op te ruimen.

Busmaatschappij Doornbos uit Groningen heeft gratis vervoer ter beschikking gesteld om 65 leerlingen en begeleiders naar Pieterburen af te laten reizen. De opruimactie aan de Waddenkust langs de Groningerzijde wordt door het Zeehondencentrum gecoördineerd. Ook gemeente Noordenveld is zeer betrokken bij deze opruimactie en stelt handschoenen, grijpers, veiligheidshesjes en vuilniszakken ter beschikking.

Foto Google