Nieuw Roden - Vandaag (zaterdag) is zo'n dag dat je beter kunt voetballen dan aan de kant te staan, het is guur, het waait en het is zeker niet warm. Toch is het druk op het sportpark van Nieuw Roden, zowel Nieuw Roden VR1 en Nieuw Roden VR2 spelen thuis. Op de parkeerplaats staat ook nog eens een keer een dikke trekker met gigantische kiepwagen. De combinatie is versierd met allerlei spandoeken en ballonnen, de tekst maakt duidelijk dat het team van Nieuw Roden JO13 kampioen is geworden in de tweede klasse. De promotie naar de eerste klasse is een feit, een geweldige prestatie voor het team en de verantwoordelijke technische staf.

Afwezigheid van geselecteerden voor het Nederlands team
Vanmiddag mogen de dames van Nieuw Roden aantreden tegen het team van Berkum VR1, een team dat afkomstig is uit Zwolle. Nieuw Roden is vandaag niet compleet, bondscoach Marius Privee heeft definitief Amber Bandringa en Nancy Loth geselecteerd voor het Nederlands zaalvoetbalteam dat een tweetal interlandwedstrijden tegen Tsjechië speelt. Voor Nieuw Roden is het natuurlijk een aderlating, maar aan de andere kant is het ook iets om trots op te zijn. Blijkbaar is het zo dat als je goed speelt bij Nieuw Roden, een klein dorpje in Drenthe, je ook geselecteerd kunt worden voor het Nederlands team. Een ultieme droom voor ieder meisje dat ooit aan voetbal gaat beginnen.

De wedstrijd
Als de wedstrijd begint, vertrekt op de parkeerplaats het kampioensteam in een luidruchtige colonne voor een rondrit in Nieuw Roden. De dames van Berkum beginnen sterk en dringen Nieuw Roden terug. Onder de druk bezwijkt de verdediging van Nieuw Roden, balverlies aan de rand van het 16 meter wordt direct afgestraft. Het schot vliegt over de hoog springende Anique Hoogeveen heen en al na vijf minuten staat Nieuw Roden al achter met 0 - 1. Berkum blijft ook na de snelle voorsprong gewoon druk naar voren te zetten, nog geen twee minuten later komt Nieuw Roden goed weg als een spits van Berkum van dichtbij de bal in het zijnet schiet. Na bijna tien minuten het eerste gevaarlijke moment voor het doel van Berkum. Centraal op het middenveld lanceert aanvoerster Femke Mulder de rechterspits Anne de Vries. Het schot is recht op de keepster van Borkum die de bal eenvoudig kan vangen.

Berkum bouwt de voorsprong uit
Voetballend kunnen de dames van Berkum elkaar goed vinden, Nieuw Roden moet veel lopen en dat lijkt voor het middenveld van Nieuw Roden teveel gevraagd. De lange ballen die Nieuw Roden vaak hanteert leveren steevast balverlies op, er is geen aanspeelpunt in de spits van Nieuw Roden die de bal kan vasthouden. De 0 - 2 valt dan ook logischerwijs in de 20ste minuut, na twee reddingen op de lijn is het derde schot raak. Drie minuten later is het weer raak met een fraaie combinatie lijkt Berkum de 0 - 3 te scoren, maar de het doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel. Dan in de 38ste minuut neemt de spits van Berkum de bal aan in het strafschopgebied van Nieuw Roden met de rug naar het doel. De bal wordt teruggelegd op een vanaf het middenveld inkomende speelster, het harde schot laat keepster Anique kansloos. De 0 -3 komt dan toch op het scorebord, gelukkig weet Nieuw Roden verdere schade te voorkomen en het haalt vermoeid de o zo nodige rust.

Een ander Nieuw Roden
Het begin van de tweede helft is duidelijk voor Nieuw Roden, met veel energie voetballend dwingt het in de eerste drie minuten twee hoekschoppen af. De speelsters van Nieuw Roden tappen in de tweede helft uit een ander vaatje, het neemt ook meer risico's. Regelmatig zie je de verdedigers Mariël Miedema en Larissa Nijland sterk opkomen om het middenveld en de aanval van Nieuw Roden te versterken. Ook de blonde rechtsachter Sharon van der Ploeg komt regelmatig op via de rechterkant om voorzetten af te leveren. Berkum blijft gevaarlijk loeren op een counter, maar het heeft zeker niet zoveel overwicht meer als in de eerste helft.

Mariël Miedema blinkt uit
Als een speelster van Berkum wegens praten een gele kaart krijgt, krijgt ze hierna ook de rode kaart als ze hierop verontwaardigd reageert. Het is het sein voor Mariël om tegen tien speelsters in de overdrive te gaan, ineens is ze echt overal te vinden. Ze is de motor van de sterkste periode van Nieuw Roden in de tweede helft, ze wint veel duels en geeft nooit op en gooit er desnoods een aantal felle slidings uit. In de 63ste minuut lijkt Nieuw Roden te scoren als Sharon van der Ploeg een strakke voorzet geeft op Nikki Bosman. Deze geeft een subtiel voorzetje op een vrijstaande speelster van Nieuw Roden. De bal krijgt echter te weinig vaart en de al verslagen keepster van Berkum weet de bal nog op de lijn te redden. De scheidsrechter kent in eerste instantie het doelpunt toe, maar luistert naar de grensrechter en komt terug op zijn beslissing. De VAR van de fotograaf moet de grensrechter gelijk geven. In de 85ste minuut een weergaloze actie van Anne de Vries, die bij de achterlijn haar verdedigster uitkapt. De harde voorzet op Mariël Miedema wordt in een vloeiende beweging tegen het net gewerkt voor de 1 - 3. De uitblinkende Mariël scoort de enige tegentreffer voor Nieuw Roden in deze wedstrijd. Als de wedstrijd wordt afgefloten is het al behoorlijk donker en rest de speelsters van Nieuw Roden niets anders dan de speelsters van Berkum te feliciteren met een terechte overwinning.
Tekst/foto's Anne Takens