Roderesch - Even buiten Roderesch staat een klein kerkgebouw waar de evangelische gemeente Eben-Haezer huist. De kerk is daar al tientallen jaren geleden opgericht. We hebben te maken met een situatie die ooit zo is gegroeid, maar in beginsel niet passend is op deze kleinschalige plek in het buitengebied. De kerk bedient de regio tussen Assen, Drachten en Groningen.

In 2011 heeft een kleine uitbreiding van de kerk plaatsgevonden. Dat werd toen maximaal geacht. Op dit moment heeft de kerk ruimte voor ca. 200 personen. De parkeervoorziening is hierop afgestemd. Deze huidige voorziening voldoet echter niet aan de (afstands-)normen die gesteld zijn met betrekking tot geluid ten opzichte van aanliggende woningen. De kerk is succesvol en het aantal leden groeit gestaag. Zij constateert dat nu een situatie ontstaat dat leden afhaken omdat de zaal te vol raakt. Zij heeft de verwachting dat zij kan doorgroeien naar ca. 400
leden. Begin 2015 is er daarom een verzoek binnengekomen voor het uitbreiden van het kerkgebouw met 600 m'.

Op 21 november 2017 heeft het vorige college een besluit genomen waarin u in principe medewerking hebt toegezegd aan de uitbreiding van de kerk en een herinrichting van het omringende gebied. Daarop zijn gesprekken gevolgd met omwonenden en kerk. Deze hebben geleid tot de wens om het project opnieuw voor te leggen aan het nieuwe college dat in maart 2018 is ontstaan.
Op 25 juni 2018 heeft het nieuwe college opnieuw het project beoordeeld en besloten tot een ultieme poging om consensus te bereiken.
Het onderhavige advies is een vervolg op het besluit van 25 juni 2018. Dit besluit is integraal achter het advies opgenomen dat er nu ligt.
De kerk heeft na de laatste bespreking een bief gestuurd. Daarop wordt verderop in het advies ingegaan.

Overwegingen
In het advies van 14 juni 2018 is er een keuze voorgelegd:
Keuze maken uit de volgende opties voor het vervolg van de uitbreiding van de kerk Roderesch en omgeving:
- Principebesluit zoals het er ligt blijft en gaat de procedure in;
- Het college trekt het eerdere besluit in;
- Alle partijen om de tafel, op zoek naar een tussenvorm.

Er is voor voor de laatste strohalm gekozen. En besloot tot een ultieme poging om consensus te bereiken. Daarbij zou het principebesluit van 21 november 2017 uitgangspunt blijven. Daarin is de ruimtelijke kwaliteit leidend geweest.
Hiermee is er een uiting gegeven aan het gegeven dat de maatschappelijke aanvaardbaarheid van het plan zwaar wenst mee te wegen in het besluitvorming.

Overleg
Op 18 september 2018 heeft een overleg plaatsgevonden tussen een delegatie van de bezwaarden uit Roderesch en een delegatie van de evangelische gemeente. Het overleg heeft plaatsgevonden in het gemeentehuis. Vanuit de gemeente waren Wethouder Kosters en enkele ambtenaren aanwezig. Er is een eenduidige conclusie te trekken uit het overleg. Er is geen draagvlak vanuit de gemeenschap te
vinden voor het voorgestelde plan. Ook andere varianten zijn onbespreekbaar gebleken.

Brief van de kerk
Op 2 oktober 2018 heeft de kerk een brief aan de college gezonden.
De kerk geeft aan dat het plan voldoet aan de normen voor een goede ruimtelijke ordening. College is dat in technische zin ook van oordeel, maar tekenen daarbij aan dat de uiterste randen van een goede ruimtelijke ordening zijn opgezocht. Ook is er sprake van aannames die in het definitieve verzoek nog moeten worden
onderbouwd. Zo is de verhouding van 3 zitplaatsen op 1 parkeerplaats een ruwe aanname van ons geweest om te bepalen over welke grootte het ongeveer zou moeten gaan. Dit is slechts op een telling gebaseerd. Ook neemt de college in beginsel aan dat de groei van het aantal leden te onderbouwen valt. De kerk zal immers
geen grote investeringen doen indien zij zelf geen geloof heeft in deze toename.
De kerk geeft aan dat ten tijde van het principebesluit de bewaren reeds bekend waren. Dat is correct.
Echter de gesprekken naderhand hebben het beeld veranderd. Waar in een eerder stadium het beeld bestond dat er in beginsel wel maatschappelijk draagvlak bestond voor een uitbreiding van de kerk, hebben gesprekken met omwonenden naderhand steeds sterker geleid tot de conclusie dat er vanuit de omgeving, op een enkele uitzondering na, geen draagvlak bestaat voor welke uitbreiding dan ook.
De kerk geeft aan dat de RAS-visie geen bestuursrechtelijke status heeft. Dit onderkent de college. De visie is opgesteld door de Vereniging Dorpsbelangen RAS. Deze visie is dan ook niet meegenomen in de overwegingen.

De kerk suggereert dat niet alle aanwezigen tijdens het overleg belanghebbende zijn. De college heeft de bewoners gevraagd een delegatie af te vaardigen die het mandaat heeft van de bezwaarden. De bezwaarden hebben in een eerder overleg besloten deze groep af te vaardigen. De college gaat er daarom van uit dat de groep aanwezigen ook die status heeft. De kerk beef aanpassingen in het verslag van de bijeenkomst voorgesteld. Deze zijn opgenomen in het definitieve verslag.

Status besluit
Het besluit zal opnieuw het karakter hebben van een principe-uitspraak. Er is nog geen formele volledige aanvraag gedaan. Uw eventuele besluit zal daarom ook niet voor bezwaar of beroep vatbaar zijn.

Conclusie
Het college constateert dat er een plan voorligt dat de uiterste randen van de ruimtelijke aanvaardbaarheid opzoekt. Daarbij is er geen maatschappelijk draagvlak voor het initiatief. Aangezien u dit laatste van zwaarwegend belang acht, dient het plan onaanvaardbaar worden geacht.

Het college adviseert daarom:
1. het eerder genomen principebesluit in te trekken en geen medewerking verlenen aan een procedure voor een herinrichting van het gebiedje Zuiderdrift / Esweg / Hoofdweg in Roderesch.
2. het besluit toe te lichten in een gesprek met de initiatiefnemer en vervolgens schriftelijk te bevestigen aan de initiatiefnemer en de vertegenwoordiger van de omwonenden.

Dilemma
Enerzijds vraagt onze raad vooruitlopend op de aanstaande Omgevingswet uit te gaan van het "Ja, mits-principe", anderzijds hebben wij als overheid de taak de leefomgeving van de dorpsgemeenschap te beschermen. De vraag dient zich aan in hoeverre het belang van de initiatiefnemer, met zijn regionale achterban, opweegt tegen het belang van de direct omwonenden.