Doktersdienst Groningen gaat drastisch snijden in de huisartsenposten in onze provincie. De spoedpost in Hoogezand gaat dicht. In Delfzijl en Leek blijven de posten bestaan, maar zijn ze minder lang open. Dit meldt RTV Noord

Een voorstel van Doktersdienst Groningen werd woensdagavond aangenomen, na een stemming van 280 huisartsen. Zestig procent stemde voor de plannen, twintig procent was tegen. De rest stemde niet.

Dat voorstel lekte vorige maand al uit, maar de uitslag van de stemming bleef, ook voor de betrokkenen, tot het laatste moment spannend.

Waarom gaan de posten dicht?
Het sluiten van de posten moet de werkdruk onder huisartsen gelijker verdelen. Huisartsen bemannen de posten vaak naast hun normale werkzaamheden of eigen praktijk.

'Het tekort aan huisartsen en de toenemende complexiteit van de zorg heeft geleid tot een hogere werkdruk', aldus directeur Ine Scholten van de Doktersdienst. De nieuwe verdeling zorgt ervoor dat de werkdruk gelijker verdeeld wordt over de huisartsen, stelt Scholten.

Huisartsen in de stad gaan hierdoor dertig uur per jaar meer draaien, dokters op het platteland dertig uur minder per jaar.

Leek
Voor patiënten uit het Westerkwartier en ook uit Noordenveld sluit de dokterspost op doordeweekse dagen. Het meest voor de hand liggende alternatief binnen de provinciegrenzen is een bezoek aan het Martini Ziekenhuis. In het weekend is de post alleen overdag bereikbaar.

Het plan om de post helemaal te sluiten is daarmee voorlopig van de baan. Dat idee stuitte op veel verzet - de lokale politiek haalde ruim 6000 handtekeningen op - en bovendien was het volgens de Doktersdienst zélf nog te vroeg om de post te sluiten.

'We kunnen in Scheemda helaas niet in één keer mensen uit Delfzijl én Hoogezand opvangen, dat moet geleidelijker', zei directeur Ine Scholten eerder tegen RTV Noord. De toekomst van de post in Delfzijl blijft dus onzeker.

Bereikbaar
De spoedzorg blijft voor iedereen bereikbaar, benadrukt Scholten. 'Patiënten met medische spoed kunnen buiten kantooruren altijd bellen naar de Doktersdienst Groningen.' Foto Google Maps.