"Dit is fantastisch nieuws voor heel Roden en omstreken." Dat zeggen eigenaar Jan Willems van Alida's Smulpaleis en Sjors van der Heide van VDA Vastgoed over het nieuws dat er een nieuwe kampeerwinkel in het enorme pand van de Vrijbuiter komt.

"Sinds bekend werd dat de Vrijbuiter in moeilijkheden zat, hebben we in een goede afloop geloofd. We wisten dat er iets speelde, maar ik ben blij dat nu de kogel door de kerk is", aldus Willems, die buurman is van de grote kampeerhal aan de Vrijetijdsboulevard in Roden.

In september werd de Vrijbuiter failliet verklaard. Voor Alida's Smulpaleis was het een kleine domper. Veel klanten aan de kampeerwinkel combineerden dit met een bezoekje aan de cafetaria. "We draaiden tien tot twaalf procent minder omzet dan een jaar geleden. Dat viel me eerlijk gezegd nog mee", zegt Willems, die de afgelopen jaren behoorlijk investeerde in zijn zaak. "We zijn luxer geworden. Als de Vrijbuiter er nog was geweest, dan hadden we denk ik een kwart meer omzet gedraaid dan nu."

'Zonder kampeerwinkel geen Vrijetijdsboulevard'
VDA Vastgoed is een van de zeven lokale bedrijven die in de nieuwe Kampeerhal Roden investeert. Eigenaar Van der Heide is blij dat het rond is. "Dat er nu een nieuwe kampeerwinkel in het pand van de Vrijbuiter zit is heel belangrijk voor Roden, maar eigenlijk zelfs voor heel Drenthe. Dat pand is 22.000 vierkante meter groot. Zonder kampeerwinkel was er eigenlijk geen Vrijetijdsboulevard meer."

De afgelopen maanden zag Van der Heide, die ook eigenaar is van de Intersport Megastore en indoorskibaan Snow&Co op de Vrijetijdsboulevard, vooral lege parkeerplaatsen. "De Vrijbuiter was een magneet. Daar kwamen jaarlijks 700.000 tot een miljoen mensen naartoe. Dit zorgt ook voor veel bezoekers bij de andere winkels aan de Vrijetijdsboulevard. Daarom vind ik het ook belangrijk om in de nieuwe Kampeerhal te investeren. Het is een kans."

Nieuwe ideeën
De nieuwe winkel gaat volgens Van der Heide op een andere manier werken. Internet wordt daarbij ook een belangrijke tak. "Er zijn enkele nieuwe mensen aangetrokken met frisse ideeën. Of we nog altijd rekenen op evenveel bezoekers? Als we twintig procent minder klanten en twintig procent minder omzet draaien, dan kan het ook."

'Impuls voor Vrijetijdsboulevard'
De gemeente Noordenveld maakte de laatste jaren verschillende plannen voor de Vrijetijdsboulevard. Willems denkt dat de nieuwe kampeerhal hiervoor ook een impuls kan zijn.

"In de afgelopen anderhalf jaar zijn er allerlei initiatieven ontwikkeld voor de boulevard. Het wordt bijvoorbeeld startpunt voor fietsroutes en -evenementen. Bovendien werd er gesproken van een vernieuwing van het gebied, want het is nooit doorontwikkeld. De komst van de Kampeerhal Roden kan daarbij een zet in de rug zijn."

Heeft Kampeerhal Roden eigenlijk wel toekomst?
De Vrijbuiter ging niet voor niets failliet, zou je zeggen. Gerard Kremer, die eerder mede-eigenaar was van de Vrijbuiter en nu samen met Ate van der Veen de kampeerhal een nieuw leven in gaat blazen, heeft er juist heel veel vertrouwen in. "Kampeerhal Roden heeft zeker een toekomst."

"Er kwamen nog steeds honderdduizenden mensen naar de Vrijbuiter", zegt Kremer. "Er zat nog altijd een heel mooie omzet op de vestiging in Roden." Gerard Kremer was samen met Ate van der Veen tien jaar lang eigenaar van de Vrijbuiter. En dus was het faillissement ook voor hen best moeilijk. "Ook al heb je het in 2013 verkocht, dan blijft de Vrijbuiter dicht bij je staan. Dus toen we hoorden dat Roden dichtging, was het wel even emotioneel."

Willen mensen nog wel kamperen?
Hoe populair is kamperen nog? Willen mensen tegenwoordig niet meer luxe? Kremer denkt dat dat geen tegenstelling is. "Je kan juist heel luxe kamperen", vertelt hij. "De consument heeft wel hogere eisen. Men wil meer comfort in tenten en caravans. Maar als je het nieuws volgt, zul je zien dat de verkoop van caravans en campers is aangetrokken. Bovendien kamperen heel veel jongeren op festivals. Dat is hoopgevend voor de toekomst."

Gaat Kampeerhal Roden iets anders doen dan de Vrijbuiter?
"Dat is een goeie vraag. Dan moet ik eigenlijk vragen welke Vrijbuiter je bedoelt", stelt Kremer. "De Vrijbuiter die ik vier jaar lang heb gezien, was niet de Vrijbuiter die ik heb achtergelaten."

Kremer wil niet te veel met de vinger wijzen naar de laatste directeur. "Maar klanten gaven na het faillissement wel aan dat ze merkten dat de kennis weg was uit de winkel. Ook was de winkel veel te duur. En de ziel was eruit. Veel klanten zeiden dat, daar willen we wat aan doen."

Hoeveel mensen gaan er werken?
De nieuwe winkel moet tussen de 25 en 32 vaste banen opleveren. In de zomerperiode loopt dit op tot ongeveer tachtig werkplekken, door vijftig vakantiekrachten die dan nodig zijn. Tien oude medewerkers keren in ieder geval terug. "We hebben drie, vier weken geleden al een bijeenkomst gehad met tien door ons geselecteerde oud-medewerkers. Daar hebben we gesprekken mee, want die willen we graag in de nieuwe setting hebben. Aan hen vragen we ook welke collega's zij erbij zouden willen."

De nieuwe kampeerhal wordt mede gefinancierd door het MKB Fonds, leningen van de bank, zeven lokale ondernemers, de provincie Drenthe en de gemeente Noordenveld.

Op zaterdag 30 maart volgend jaar wordt Kampeerhal Roden officieel geopend.
Bron en tekst Frank Andringa RTV Drenthe