NIEUW RODEN - Maandagmorgen kwam wethouder Alex Wekema naar OBS de Poolster, om in het kader van de ‘Actie Veilig op de Fiets’ fietsen te keuren. Deze actie wordt door de verkeersouders georganiseerd in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, de ANWB en Bouma Tweewielers uit Nieuw-Roden. En OBS de Poolster doet mee aan de actie die van 1 t/m 14 november word gehouden, om veilig in het verkeer deel te nemen moeten kinderen niet alleen over de juiste kennis beschikken zoals verkeersregels en verkeersborden kennen, maar ook over een veilige fiets.

Tijdens deze actie doen alle kinderen van groep 1 tot en met 8 mee aan verschillende leuke activiteiten die hen bewust maken van veiligheid in het verkeer. Zo is er o.a. een leuke kleurwedstrijd van VVN, waarmee de kinderen een prijs kunnen winnen voor de hele klas en maken de kinderen uit groep 7 en 8 een ‘Safety deal’! Met deze deals maken de leerlingen een afspraak die er op gericht is om met zijn allen ook veiliger te gaan fietsen. Want veilig zijn op de fiets betekent ook zelf veilig fietsen! Dit contract wordt door alle leerlingen ondertekend.

De kinderen van groepen 3 t/m 8 hebben op maandagmorgen 5 november hun fiets volledig laten controleren door vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland en wethouder Alex Wekema van Gemeente Noordenveld om te zien of deze voldoet aan de eisen die VVN aan een veilige fiets stelt. De wethouder was zich heel goed bewust van de regels van een veilige fiets en heeft dan ook heel veel fietsen gecontroleerd en deelde gelukkig ook stickers uit met OK voor een veilige fiets.

Van de 168 fietsen die zijn gecontroleerd waren 125 OK, 8 fietsen kregen de keuring dagfiets, dit houdt in dat de fiets deugdelijk is maar de verlichting niet ok. 35 fietsen moeten voor de herkeuring, die vind over 2 weken plaats. De meest voorkomende defecten aan de fietsen waren, geen goede verlichting, losse of geen handvatten of geen reflectoren op de fiets of in de wielen. Alle kinderen die een fiets hebben die op maandagmorgen de sticker ‘Deze fiets is OK’ hebben ontvangen, maken ook kans op fantastische prijzen. Ze hebben een een unieke wincode ontvangen voor de actie ‘Licht aan en gaan!’ van de ANWB. De hoofdprijs is een fiets t.w.v. € 1.000,-!

Foto's Anne Rutgers©