Vastgezet Bericht.

ditisRODEN.nl krijgt nieuwe eigenaar...

Per 1 mei 2024 neemt een bekend gezicht uit Roden, Stefan Wendel van Videospot de nieuwssite ditisRODEN.nl over en wordt hiermee de nieuwe eigenaar. Wia Oldersma, de huidige eigenaresse van ditisRODEN stopt dan ook per 1 mei.

Hierdoor zal Stefan straks, naast het vaste en bekende team, ook geregeld als razende reporter op pad zijn om verslag te doen van

Haal het voorjaar in de tuin! Tuinieren is vooruitdenken. Dat betekent dat we aan het einde van de zomer al mogen (moeten) denken aan het voorjaar. In september maak je een start met het poten van de voorjaarsbollen.

Voorjaarsbollen
Dit zijn de bloembollen die na een koude periode hun pracht laten zien in het voorjaar. Ze geven ons het voorjaarsgevoel terwijl in veel gevallen Koning Winter nog niet eens is vertrokken.

Het poten van voorjaarsbollen is erg eenvoudig. De tabel laat jou zien wanneer jij kunt genieten van de bloemenpracht van elke bol. Na de pracht vergen de meeste bollen ook aandacht!

Het loof van de uitgebloeide bloembollen moet afsterven. De bol onttrekt namelijk voeding uit het bladgroen. Voor sommige bollen is het beter dat je ze hierna uit de grond haalt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Tulp en de Hyacint. Sommige bollen vermeerderen zich en kun je dus gerust laten zitten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het Sneeuwklokje.

In het voorjaar een pracht, vraagt in het najaar wat aandacht. Heb je een vraag over bloembollen? Ik vertel je graag het antwoord. Stel je vraag en mail me: mail@maikekaspers.nl of kijk op de websitewww.maikekaspers.nl

Lang genieten bij de voordeur
Je knippert met je ogen en er staat een andere bloem te schitteren in diezelfde bloempot! Hoe doe je dat?

Poot de bloembollen in lagen. Laag voor laag zal de bloempot laten zien wat het in huis heeft. Voordeel voor jou? 1 keer werk met een wekenlang, gevarieerd resultaat.

Bijvoorbeeld: Krokus, Hyacint en Tulp. Je begint onderaan met de bol die het laatste bloeit. In dit geval is dat de Tulp. Bedek de bol met een laagje aarde en poot vervolgens de volgende in de ‘bloeirij’. Dat is hier de Hyacint. Na deze toegedekt te hebben met een laagje aarde, eindig je jouw pootavontuur met het bolletje dat als eerste zal bloeien: de Krokus. Ook deze wordt weer toegedekt met een laagje aarde.

Om ook een fraai winterbeeld te hebben, zou je bovenop de bloembollen een winterbloeier kunnen poten. Bijvoorbeeld de Winterviool. Deze haal je eruit als de Krokus wil beginnen met bloeien.

In dit geval bloeien de Hyacint en de Tulp bijna gedurende dezelfde periode. Je krijgt dan als het ware een boeket bloemen in een pot. Houd dus wel rekening met de kleurencombinatie.


Maike Kaspers. Tuinspecialist en docent BO
Tuinspecialist en docent met een passie voor de groene wereld en onderwijs. Ontwerp, advies, beplanting, cursus, workshop.