n Drenthe wordt de komende periode extra aandacht gegeven aan fietsers om te zorgen dat hun fietsverlichting in orde is. De donkere dagen komen er weer aan en goede fietsverlichting is dan noodzakelijk. De komende weken staan hulpverleners op allerlei locaties, zoals drukke wegen richting scholen, bij sportverenigingen of gewoon in het dorp om de fietsers op goede fietsverlichting te wijzen. Wie veilige fietsverlichting heeft, maakt kans op leuke prijzen zoals een fiets ter waarde van €1.000,-.


Gevaarlijke situaties voorkomen met goede fietsverlichting
Hulpverleners komen in het donker geregeld fietsers tegen zonder goede fietsverlichting. Dat is gevaarlijk, voor de fietsers zelf en ook voor de hulpdiensten die bij een spoedgeval snel ter plaatse moeten zijn. De hulpdiensten roepen daarom samen met het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe, Veilig Verkeer Nederland, ANWB en de twaalf Drentse gemeenten alle Drenten op om te zorgen voor goede verlichting op de fiets. Ze richten zich vooral op de jongere fietser, omdat dit een kwetsbare verkeersdeelnemer is.

Wanneer is je fietsverlichting veilig?
De fietslampen verblinden geen andere weggebruikers
De lampen zijn goed zichtbaar. Er hangt niets overheen
De lampen schijnen recht vooruit en recht achteruit, ze knipperen niet
Eventuele losse lampen zijn bevestigd aan de fiets of het bovenlichaam
Er wordt niet meer dan één koplamp gebruikt
De fiets heeft goede reflectoren: een rode reflector aan de achterkant, gele reflectoren in de trappers en witte of gele reflectoren op de wielen.
De fietsverlichtingscampagne is goed zichtbaar!
De campagne is in Drenthe ook te zien via bioscoopreclame, publieke schermen en buitenbordreclame en posters op scholen, sportverenigingen en gemeentehuizen.